StoryEditor

V Nemecku pribudli noví miliardári

01.01.2014, 23:00
Miliardári. Tento rok bola úroda nových miliardárov bohatá. Najmä v Európe.

Výrobcovia šperkov, kozmetiky luxusného oblečenia aj realitní magnáti. Takáto pestrá je tento rok paleta ľudí, ktorí v roku 2013 obohatili rady svetových miliardárov. Tesne pred koncom roka sa však zoznam stihol rozrásť ešte o dve mená. A obe sú nemecké. Magazín Forbes objavil nových miliardárov, ktorými sú Wolfgang Marguerre a Erich Kellerhals (na snímke). Prvý z nich vybudoval svoje impérium na poli farmaceutického priemyslu, druhý zase predajom elektroniky.

 

Kráľ televízorov

Kellerhals vlastní 22-percentný podiel v spoločnosti Media Saturn, jednom z najväčších reťazcov so spotrebnou elektronikou v Nemecku, pričom expanduje do celého sveta. Zvyšných 78 percent patrí spoločnosti Metro, ktorá je známa aj u nás. Kellerhals založil svoju firmu ešte v 60. rokoch, no na svoj miliardový účet si musel počkať až doteraz. Vtedy predával televízory, olejové ohrievače, rádiá a bicykle. Úspech obchodu prekvapil aj samotného majiteľa a onedlho bol z jedného obchodu reťazec Media Markt. V 70. rokoch predal časť podniku firme Kaufhof, ktorá ho premenovala na Media Saturn. Kellerhals však uvažuje, že svoj zvyšný podiel predá spoločnosti Metro Group. Metro totiž pri rozhodovaní o strategických otázkach potrebuje miliardárov súhlas a Kellerhals si myslí, že by ho chceli z rozhodovacieho procesu vynechať.

 

Farmaceut

Druhý miliardár Wolfgang Marguerre založil svoju firmu Octapharma v roku 1983. Inšpiroval sa problémami pacientov s hemofíliou a vyvinul liek Factor VIII, založený na proteínoch z ľudskej plazmy. Tú získaval z krvných konzerv po záruke, ktoré mu poskytoval Červený kríž. Marguerre vlastní 100 percent firmy a dnes je najväčším výrobcom produktov z plazmy na svete. Má továrne v piatich krajinách.
 


Noví miliardári roka 2013

Od hádok a nenávisti k miliardovej firme

Sága rodu Shoenovcov. Aj takto môžeme nazvať príbeh nového miliardára Marka Shoena, ktorý sa k svojmu bohatstvu 3,6 miliardy dolárov a miliardovej firme Amerco musel presekať tŕnistou cestou. Amerco totiž založil Markov otec Leonard Shoen v roku 1993. Pred 27 rokmi však rozdelil balík akcií medzi svojich 12 detí, pričom sám ostal šéfom. Jeho traja synovia, spomínaní Mark, Joe a James, však vedeli, že otec je psychicky chorý a tají to. Traja synovia teda otca z vedenia odstránili do bezpečia dôchodku, čo sa však nepáčilo ostatným súrodencom. Najväčší výbuch v rodine spôsobila vražda Markovej švagrinej Evy Shoenovej. Jej manžel Sam s spolu s otcom Leonardom postavili proti trojici bratov a po urážky a silné slová sa v rodine Shoenovcov nechodilo ďaleko. Od začiatku 90. rokov, kedy k vražde došlo, prešli Shoenovci množstvom súdnych procesov, kde jedna časť rodiny obviňovala druhú. Schôdze predstavenstva spoločnosti sa nezaobišli aspoň bez hádky, často sa končili pästnými súbojmi a pohotovosťou. Situácia sa upokojila až po tom, čo sa k vražde Evy Shoenovej priznal niekto iný.

 

Dedička po otcovi z koncentráku

Americký sen si môže človek splniť, aj keď sa s ním život nemazná. Svoje by o tom vedel rozprávať Nathan Shapell, zakladateľ developerskej firmy Shapell Industries. Takmer celá jeho rodina zahynula v koncentračných táboroch. Nathan však prežil obidva a po vojne sa rozhodol skúsiť šťastie v Amerike. A urobil dobre. Nathanovi sa podarilo vybudovať miliardové impérium, ktoré kontroluje tisíce stavieb a pozemkov v celej Kalifornii. Do elitného miliardárskeho rebríčka sa však dostala až jeho dcéra Vera Guerin. Tá predala rodinnú firmu za 1,6 miliardy dolárov. Shapell kúpila iná kalifornská realitná a developerská spoločnosť Toll Brothers. Až teraz je teda jasné, akú hodnotu má majetok jej bývalej majiteľky Very Guerinovej. Shapell sa totiž nikdy verejne neobchodovala na burze, takže sa jej hodnota ani nedala určiť. Svoj podiel pritom zdedila po smrti svojho otca ešte v roku 2007. Agentúra Bloomberg odhaduje výšku hodnoty jej majetku na 1,3 miliardy dolárov, teda približne miliardu eur.

Miliardárka so slovenskými koreňmi

Aj z malého rodinného podniku sa dá vybudovať miliardový biznis. Zvlášť vtedy, ak sa ten podnik venuje výrobe unikátneho tovaru, ktorý si obľúbili tí najbohatší. Luxusnému tovaru sa totiž kríza nielenže vyhýba, ale dokonca mu prospieva. Svoje o tom vie aj rodina Swarovských, do ktorej pribudla ďalšia miliardárka. Marina Giori Swarovski, sestra miliardára Gernota Langes-Swarovského, rozšírila rady dolárových miliardárov s majetkom niečo vyše miliardy dolárov. Do rebríčka sa dostala vďaka tohtoročným rekordným tržbám firmy Swarovski. Túto spoločnosť založil David Swarovski, ktorý sa narodil v Česku, no jeho otec bol slovenský brusič skla. David však v tomto priemysle, ktorý bol na Slovensku a v Česku koncom 19. storočia veľmi rozšírený, spôsobil doslova revolúciu. Namiesto prácneho a zdĺhavého ručného brúsenia zveril túto prácu strojom. Výsledkom boli jedinečné brusy, ktoré očarili najmä návrhárov v Paríži. Odvtedy bola kariéra impéria Swarovski doslova raketová. Firma už úspešne funguje 120 rokov.

Loro Piana sa z miliárd dlho netešil

Iba pred mesiacom potvrdil regulačný úrad akvizíciu spoločnosti Loro Piana firmou Louis Vuitton, ktorá patrí do impéria LVMH. Loro Piana je značka, ktorá sa špecializuje na luxusné kašmírové svetre v hodnote 1600 eur. Značku vlastnili bratia Sergio a Pier Luigi Loro Pianovci, ktorí sa obaja stali miliardármi. Starší Sergio sa však zo svojho miliardového majetku tešil iba mesiac, pretože len nedávno zomrel vo veku 82 rokov. Jeho blízki hovoria, že mal zdravotné problémy už dlhší čas. Jeho brat Pier Luigi však zdedil jeho majetok a teraz spravuje 2,7 miliardy eur. Plus ešte 20 percent akcií, ktoré nepredali. Podnik s luxusným oblečením bratia zdedili po svojom otcovi, ktorý ho založil ako malý obchodík s látkami a kožou. Dnes je Loro Piana najväčším producentom kašmíru v Európe. Okrem vlastnej značky totiž spracúva vlnu aj pre iných výrobcov. Značku Louis Vuitton očarili najmä svojou ziskovosťou, ale aj veľmi dobrým predajným výsledkom v Číne.

01 - Modified: 2005-11-16 09:45:58 - Feat.: 0 - Title: Obchodníci sa môžu tešiť, zarobia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 20:53