StoryEditor

Gréci sa s euroskupinou nedohodli. Rokovania však budú pokračovať

16.02.2015, 19:06
Autor:
TASRTASR

Rokovania Euroskupiny s Gréckom podľa vyjadrenia z kruhov aténskej vlády stroskotali. Informovala o tom agentúra DPA.

Stroskotanie rozhovorov neskôr potvrdila aj Európska únia.

Dnes nič nebude

"Dnes nemôže prísť k žiadnej dohode," uviedol zdroj z gréckej vlády. Požiadavky "niektorých kruhov" z Euroskupiny sú podľa tohto zdroja "nelogické a neakceptovateľné". Tieto kruhy, čím sa myslí šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, totiž trvajú na tom, aby grécka vláda do detailov presadila dohodnutý úsporný program.

"To, čo sa prezentovalo (na zasadnutí Euroskupiny), sa odlišuje od dohôd medzi premiérom Alexisom Tsiprasom a šéfom Euroskupiny Dijsselbloemom," uviedol zdroj z gréckej vlády. Úsporný program podľa zdroja stroskotal a už neplatí, takže ďalej o ňom diskutovať je "stratou času".

Rokovania môžu pokračovať

Ministri financií eurozóny však sú pripravení na ďalšie rokovania s Gréckom. Podmienkou však je, že Atény budú ochotné požiadať o predĺženie záchranného programu, uviedol po dnešných rokovaniach, ktoré skončili bez výsledku, podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dombrovskis po odchode z rokovania Euroskupiny podčiarkol pred novinármi, že teraz je na Aténach, aby požiadali o predĺženie záchranného programu. Nová grécka vláda už niekoľkokrát vyhlásila, že to nespraví.

Dombrovskis, ktorý je podpredsedom EK pre euro, na otázku, kedy sa opäť stretne Euroskupina, odpovedal: "To závisí od rozhodnutia gréckej vlády. Jasne sa rozhodlo o tom, že ak a keď sa predloží žiadosť o predĺženie záchranného programu, ak budú existovať isté záruky zo strany gréckej vlády, že bude plniť tento program, potom predseda Euroskupiny oznámi jej ďalšie zasadnutie." Dodal, že ministri financií sú pripravení pokračovať v rokovaniach, takže závisí len od gréckej vlády, či bude chcieť požiadať o pokračovanie záchranného programu.

 

01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:22