StoryEditor

Amerika je v platobnej neschopnosti. Úradom stopli peniaze

01.10.2013, 08:14
Stovky tisíc amerických štátnych zamestnancov ostanú doma. Pracovať sa bude len v najdôležitejších úradoch.

Amerika bez úradov

USA ohrozuje aj dlhový strop

Biely dom sa riadi krízovým plánom

Spojené štáty sa dnes úderom polnoci miestneho času (06.00 h SELČ) ocitli prvýkrát po 17 rokoch v platobnej neschopnosti, keďže Kongres do tohto termínu neschválil rozpočet na nový fiškálny rok.

Biely dom už krátko pred polnocou nariadil šéfom vládnych úradov, aby prešli do núdzového režimu.

Sylvia Burwellová, šéfka úradu Bieleho domu pre riadenie a rozpočet, vo svojom vyhlásení "naliehavo" vyzvala Kongres, aby prijal opatrenie, ktoré zabezpečí rozpočet na zvyšok fiškálneho roka a obnoví prevádzku kľúčových verejných služieb a programov.

Život bez úradov

Prvý deň bez fungovania dôležitých úradov opísal portál CNN Money.

Prvou úlohou bude načrtnúť hranicu medzi tým, čo je pre štát nevyhnutné - a čo nie. Štátni zamestnanci v prvej kategórii budú pokračovať v práci. Tí ostatní sa ocitnú na "nútenej dovolenke" - kým Kongres nepríde k rozumu a nezabezpečí prostriedky na fungovanie vlády. Jednou z možností je aj to, že schváli zákon o krátkodobom financovaní.

Dovtedy ale budú platiť osobitné pravidlá. Tí , ktorí zostanú v práci, budú ďalej platení, ale možno nedostanú výplatný šek skôr, ako  bude po všetkom. Tí na nútenej dovolenke ju zaplatenú nedostanú, ak Kongres vzápätí neschváli, že aj za čas mimo výplatu dostanú, opisuje nezávideniahodnú situáciu zamestnancov portál.

Dávky nie sú ohrozené

Ako nevyhnutné sú z definície také služby štátu, ktoré chránia životy a majetok. Do tejto kategórie patria aj činnosti spojené s konkrétnym ukončením služieb niektorých organizácií - niekto musí zhasnúť a zamknúť.

Do tejto skupiny patrí aj vyplácanie sociálnych dávok. Tie totiž nie sú závislé na ročnom návrhu rozpočtu.

O tom, ktoré konkrétne štátne agentúry a organizácie budú bez peňazí, bude rozhodovať Úrad Bieleho domu pre riadenie a rozpočet (OMB) - ako tomu bolo v prípade prerušenia prevádzky v polovici 90 rokov.

"Vtedy to celé riadil OMB formou zákonných nariadení," hovorí Charles Konigsberg, ktorý bol v tom čase zástupcom riaditeľa tohto úradu.

Dane vyberať neprestanú

V predchádzajúcich prípadoch "nevyhnutné" znamenalo viacero vecí - kontrola letovej prevádzky a ostatnej dopravy, národná bezpečnosť, zaobchádzanie s nebezpečným odpadom, kontroly kvality potravín, ochrana hraníc, zaisťovanie bezpečnosti energetických sietí alebo pomoc pri prírodných katastrofách.

Nikdy nedošlo k prerušeniu výplaty štátnych dávok, pokračoval výber daní, vydávanie amerických dlhopisov a všetko ďalšie potrebné pre chod bankového a finančného systému.

Americký prezident Barack Obama v posolstve vysielanom v armádnej televízii ubezpečil vojakov, že ozbrojené sily pokračujú napriek momentálnemu politickému patu v "normálnej službe".

Hrozba dlhového stropu

USA pritom hrozí 17. októbra ďalší úder, keďže dosiahnu tzv. dlhový strop, keď si už ďalej nebudú môcť požičiavať, čo by výrazne ovplyvnilo aj svetové trhy.

Platobnú neschopnosť USA spôsobili neprekonateľné rozpory medzi republikánmi a demokratmi. Republikáni v noci nadnes v nimi ovládanej Snemovni reprezentantov prijali dva návrhy prechodného rozpočtu, ktoré odkladajú účinnosť reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu (tzv. Obamacare). Keďže oba návrhy neprešli v Senáte kontrolovanom demokratmi, nastala opäť patová situácia.

Nepomohla ani iniciatíva skupiny umiernených republikánov, ktorí boli ochotní podporiť financovanie vládnych inštitúcií bez podmienok, keďže vo svojej strane nezískali dostatočnú podporu, informovala televízia CNN. Republikáni následne navrhli zriadenie zmierovacieho výboru v Senáte, čo prakticky vylúčilo dosiahnutie dohody o rozpočte do polnoci.

Istota len pre armádu

Jediné, na čom sa v noci nadnes obe komory Kongresu zhodli, sú opatrenia, ktoré v prípade začiatku obdobia platobnej neschopnosti zaistia členom armády, že budú aj naďalej dostávať výplaty. Obama ich okamžite po schválení Kongresom podpísal.

Obama v noci nadnes Kongres opäť naliehavo vyzval, aby nezastavil financovanie vlády. Varoval, že to bude mať bezprostredný citeľný dopad na milióny ľudí a poškodí to postupne sa vzmáhajúcu ekonomiku. Postoj republikánov pod tlakom pravicového populistického hnutia Tea Party prirovnal k požiadavke na výkupné za niečo, čo je samozrejmosťou.

Naopak, republikáni obvinili Obamu a demokratov z neochoty diskutovať. Obama podľa nich hovorí s ľuďmi ako sú ruský prezident Vladimir Putin a iránsky prezident Hasan Rúhání, ale nie s nimi.

Krízový plán pre Biely dom

Zastavenie financovania americkej vlády bude mať negatívny vplyv aj na fungovanie Bieleho domu. Rezidencia amerického prezidenta nebude mať dostatok personálu. Prezident Barack Obama tak príde nielen o agentov, ktorí majú na starosti jeho bezpečnosť, či o ekonomických poradcov, ale aj o kuchárov, zamestnancov práčovne alebo upratovačky. Vyplýva to z "krízového plánu" pre Biely dom, ktorý získala agentúra Bloomberg.

Podľa tohto dokumentu Obama bude musieť poslať domov až tri štvrtiny z 1701 zamestnancov Bieleho domu. Jeho kancelária bude musieť skresať tím poradcov pre národnú bezpečnosť, hospodársku politiku aj rozpočet.

01 - Modified: 2005-06-30 10:28:00 - Feat.: 0 - Title: Jágrove problémy s malíčkom pokračujú, nevie zaparkovať ani auto
01 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 03 - Modified: 2023-06-03 18:12:51 - Feat.: - Title: Biden podpísal zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu, zachránil USA pred platobnou neschopnosťou 04 - Modified: 2023-06-01 04:40:17 - Feat.: - Title: Biden ocenil "rozhodujúci krok", ktorý pomôže zabrániť platobnej neschopnosti USA 05 - Modified: 2023-05-31 21:03:49 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov urobila prvý krok k pozastaveniu dlhového stropu, časť zákonodarcov je však proti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 00:07