HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Slováci, ktorí majú na účte najviac

08.03.2015, 23:22
Biznismeni zo Slovenska vo svetovom rebríčku chýbajú. Podľa regionálneho Forbesu sú najbohatší u nás títo muži.

Ivan Chrenko,
vek 45 rokov
Miesto v rebríčku najbohatších Slovákov: 1
Hodnota majetku:
725 miliónov dolárov/650 miliónov eur
Zdroj bohatstva: reality

Podobne ako český miliardár Peter Kellner, aj Ivan Chrenko sa stráni médií. Zásadne nezverejňuje svoje fotografie, a to preto, aby nemusel chodiť s ochrankou. Svoj biznis začal rozbiehať v prvej polovici 90. rokov ako šaliansky podnikateľ s audiotechnikou a elektromontážnymi prácami. S partnermi sa neskôr pustil do výroby reproduktorov značky Marsyas. Dnes je partnerom v medzinárodnej developerskej skupine HB Reavis. Tá vznikla ešte v roku 1993 ako AB Reavis a Chrenko do nej vstúpil až v roku 1995. Tento gigant stojí za viacerými realitnými projektmi nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v Chorvátsku či v Maďarsku. V našom hlavnom meste postavili napríklad obchodné centrum Aupark či biznis centrum Apollo. A práve v prenájme kancelárií tkvie tajomstvo jeho podnikania. Podľa medializovaných informácií totiž ponúka svojim nájomníkom mimoriadne nízke ceny a jeho konkurenti, ktorí ponúkajú podobné priestory na prenájom mu nedokážu vo väčšine prípadov konkurovať.

Privatizáciou SAD Bratislava sa jeho spoločnosti podarilo získať aj autobusovú stanicu, na ktorej začal vyrastať prestížny projekt
Twin City.

Jaroslav Haščák,
vek 43 rokov
Miesto v rebríčku najbohatších Slovákov: 2
Hodnota majetku: 560 miliónov dolárov/500 miliónov eur
Zdroj bohatstva: financie

Podnikateľ Jaroslav Haščák sa dostal do povedomia verejnosti vďaka kauze Gorila. Pred tým, ako nabral na popularite, študoval na Pekinskej univerzite aj na Moskovskom inštitúte medzinárodných vzťahov.

Prvý milión zarobil ešte v škole. Dovážal na Slovensko a do Čiech oblečenie z Číny. Zarobené peniaze investoval na kapitálovom trhu. Spoločne s Jozefom Oravkinom a Marekom Dospivom začal Haščák obchodovať na trhu s cennými papiermi. 

Na konci roku 1993 založil finančnú skupinu Penta Brokers. Do tohto projektu
prizval ešte ďalších dvoch spolužiakov. Päť partnerov tak predurčilo aj názov, ktorý spoločnosť nesie – teda Penta. V roku 1996 však nastal zlomový moment v ich podnikaní aj v smerovaní firmy. Penta totiž ovládla VÚB Kupón a dostala sa tak k prvej miliarde zisku.

Dostatok kapitálu im umožnil získať v podniku majoritu. V roku 1999 sa spoločnosť pretransformovala na holding a v nasledujúcich štyroch rokoch sa mu podarilo uskutočniť niekoľko úspešných reštrukturalizačných a investičných transakcií. V roku 2005 diverzifikovala Penta portfólio a začala investovať do realít. Okrem Slovenska a Česka dnes pôsobí Haščákova Penta už aj v Poľsku a v Nemecku.

Ivan Jakabovič,
vek 43 rokov
Miesto v rebríčku najbohatších Slovákov: 5
Hodnota majetku: 406 miliónov dolárov/365 miliónov eur
Zdroj bohatstva: financie, hotelierstvo a cestovný ruch

Po tom, čo Jakabovič získal diplom na Fakulte hospodárskej informatiky na Ekonomickej univerzite v Bratislave, odštartoval v roku 1992 svoju kariéru v spoločnosti Procter & Gamble.

Keď mal 21 rokov, založil so svojím kamarátom Patrikom Tkáčom jednu z najúspešnejších finančných skupín J&T Securities. Spolu s Patrikom sa v roku 1994 stal jej konateľom. Postupne pôsobil v štatutárnych orgánoch viacerých jej spoločností. Začiatky ich spoločnosti sú však spojené s kupónovou privatizáciou. Kupovali a prevádzali cenné papiere so stopercentnou maržou.

Viac ako pol miliardy zarobili na akciách Nafty Gbely a neskôr ovládali niekoľko privatizačných fondov. V tejto oblasti nastal tiež prvý konkurenčný boj medzi J&T a Pentou. Spoločnosť sa nikdy netajila tým, že túži mať vplyv v mediálnej sfére. Podieľala sa na financovaní českých televízií Prima a Nova. Nejaký čas vlastnila aj televíziu TA3. Dnes vlastní napríklad televíziu JOJ.

Miliardy má však i v českej energetike.Jakabovič do spoločného biznisu s Tkáčom vždy vnášal analýzu rizík. Projekty takýmto spôsobom pomáhal stabilizovať. Biznismen sa netají pôžitkárskym spôsobom života. Okrem lukratívneho bývania v Devíne sa môže popýšiť aj luxusným autoparkom. Miluje more, ku ktorému lieta – ako inak – súkromným lietadlom, alebo oddychuje na jachte.

Martin Kúšik,
vek 43 rokov
Miesto v rebríčku najbohatších Slovákov: 3
Hodnota majetku: 470 miliónov dolárov/420 miliónov eur
Zdroj bohatstva: financie

Svoj biznis začínal spolu s Haščákom a ďalšími spoločníkmi v Pente. Tá pôsobí v sektoroch private equity a realitnom developmente. Investuje do energetiky, retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, bankovníctva a zábavného priemyslu.

Predtým, ako sa dostal do Penty, však Bratislavčan Kúšik vyštudoval Právnickú fakultu Karlovej univerzity v Prahe. Absolvoval ročné štúdium práva a ekonomiky v Madride. Po krátkom pôsobení v advokácii a v súkromnom podnikaní založil so svojím spolužiakmi už spomínanú Pentu, v ktorej sa v posledných rokoch venoval najmä expanzii na nemecký trh. Predtým zodpovedal za akvizíciu Fortuny, dnes najväčšej stávkovej kancelárie v strednej Európe.

Stál tiež pri začiatkoch projektu lekární Dr. Max. V roku 2013 sa však rozhodol pre radikálne riešenie a svoje aktívne pôsobenie v Pente ukončil. Jej spoluvlastníkom však zostal naďalej. V polovici produktívneho veku sa rozhodol žiť, ako sa mu páči. Chcel tráviť viac času s rodinou a riadiť sa vlastným tempom, preto založil spoločnosť Odyssey 44, ktorá sídli v Prahe. Jej hlavným cieľom je investovať do výnimočných podnikov, ktoré vytvárajú trvalé hodnoty pre svojich zákazníkov a zamestnancov.

Patrik a Jozef Tkáčovci,
vek 39 a 62 rokov
Miesto v rebríčku najbohatších Slovákov: 4
Hodnota majetku: 423 miliónov eur / 380 miliónov eur
Zdroj bohatstva: financie, hotelierstvo a cestovný ruch

Jozef Tkáč pôsobil v 80. rokoch v Štátnej banke československej. Po prevrate riadil slovenskú divíziu Investičnej banky Praha a po rozdelení federácie sa stal prezidentom Investičnej a rozvojovej banky, ktorá bola nástupníčkou českej matky. Pod jeho ochrannými krídlami začal podnikať aj jeho syn Patrik.

Spolu so svojím kamarátom Ivanom Jakabovičom si na rozbeh svojej firmy požičal od otca vtedajších päťtisíc korún. V roku 1994 založil spoločnosť J&T, ktorá sa zameriavala na obchodovanie s cennými papiermi. Odvtedy sa však veľa zmenilo a do portfólia J&T pribudla energetika, hotelierstvo, cestovný ruch, strojárstvo a televízia JOJ.

Vďaka Tkáčovcom sa z Tatranskej Lomnice či z Jasnej stali moderné lyžiarske strediská. Za to ich však ochranári majú „v zuboch“, tvrdia, že rozvojom zničili tatranskú prírodu.

No Tkáčova J&T neustále kladie dôraz na poskytovanie služieb, ktoré sú spojené s privátnym bankovníctvom. Jozef Tkáč sa verejne takmer neprezentuje na rozdiel od svojho syna. Ten si vybudoval povesť mladého milionára, ktorý sa netají honosným životným štýlom. Absolvoval napríklad výpravu na severný pól spolu s polárnikom Petrom Valušiakom.

01 - Modified: 2007-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľká noc, veľké sťahovanie
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:03