StoryEditor

Veľká noc, veľké sťahovanie

05.04.2007, 00:00

Vytepované koberce, vyleštené okná, diavou voňajúci nábytok, vyvetrané periny vo vyžehlených obliečkach. Vázy so zlatým dažďom a bahniatkami, misy plné čokoládových vajíčok a drevených kraslíc, "všimné" vo forme päťdesiat- a stokorunáčok v zálohe.
Varená šunka, vajcia či vaječná hrudka, chren a krémové koláče. Vo vzduchu vôňa silnej ruskej kolínskej, za dverami viac či menej odhodlaní kúpači a šibači. Tradičný obraz veľkonočných sviatkov začína byť pre mnohých z nás minulosťou. Najväčší kresťanský sviatok totiž trávi čoraz viac Slovákov na "cestách".
Zvyky prežívajú
Predĺžený štvordňový víkend využívajú ľudia na cestovanie a relax spojený s pobytom v kúpeľoch. "Netreba byť však skeptický, pretože zvyky zostávajú," zdôrazňuje etnologička Zuzana Beňušková. Šibačky či oblievačka "prežívajú" najmä v mladých rodinách s menšími deťmi. Tradície sa dokonca znovuoživujú a v niektorých oblastiach sa stávajú atrakciou. Pre mnohé rodiny je to stále najvýznamnejší cirkevný sviatok -- dodržiavajú zvyky, pripravujú obradné jedlá, upratujú. Symboly Veľkej noci -- kraslice, bahniatka či korbáče s farebnými stuhami sú dokonca pravidlom aj v domácnostiach, ktoré veľkonočné zvyky nepestujú.
Na rozdiel od minulosti panuje podľa Beňuškovej väčšia tolerancia v prežívaní tradičných sviatkov. Navyše, pre súčasného uponáhľaného človeka je relax nevyhnutnosťou. Podľa šéfa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Róberta Kohlmanna sa zvyšuje počet dovolenkových pobytov. "Pri viacerých pobytoch ročne každý z nás obetuje zlepšeniu zdravia aspoň jeden pobyt." Konkrétne ide o kúpele alebo wellness programy (masáže, vírivky a pod.).
Tatranské svahy a kubánske pláže
Kde najčastejšie Slováci trávia veľkonočné sviatky? "Veľká noc je typickým časom, keď sa obyvatelia miest vydávajú na krátkodobé zájazdy predovšetkým na Slovensko a do blízkeho okolia," hovorí Kohlmann. Obľúbené sú lyžiarske destinácie, kúpele, wellness pobyty a v poslednom čase aj mestá letecky dostupné z Bratislavy. Tí majetnejší volia exotické zájazdy k moru, poznávacie zájazdy po svetových metropolách či lyžovačky na alpských ľadovcoch.
Slováci budú podľa Jozefa Zelizňáka z Bubo Travel Agency tráviť sviatky aj na plážach Tahiti, Thajska, Kuby a Mexika, v Malajzii, Guatemale, Číne, pri najkrajších vodopádoch na svete v Brazílii či na safari v Južnej Afrike.
Výnimkou však podľa Beňuškovej nie sú ani rodinné stretnutia, ktoré však majú inú podobu ako v minulosti. "Niektorí ľudia dokonca trávia veľkonočné sviatky aj pri práci na svojich chatách a záhradkách," uzatvára etnologička.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 20:01