StoryEditor

Nezvýšim dane len preto, aby som niekoho potešil, hovorí luxemburský premiér

19.11.2014, 13:45
Autor:
TASRTASR

Luxemburský premiér Xavier Bettel v dnešnom rozhovore pre belgický finančný denník L'Echo uviedol, že jeho krajina neurobí žiadne zmeny v daňovom systéme pre firmy, za ktorý je kritizovaná a ktorý sa stal terčom politických útokov na nového predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera.

Takzvaná aféra LuxLeaks zapríčinila, že Európsky parlament (EP) bude hlasovať o vyslovení dôvery Junckerovi, ktorý bol 18 rokov premiérom Luxemburska, čiže v období, keď sa desiatky zahraničných firiem tešili z istých daňových výhod, ktoré iné členské štáty pripravili o miliardy eur. Pokus euroskeptických frakcií v EP odvolať Junckera, a tým aj celú komisiu, sa zrejme skončí neúspechom, lebo najväčšie politické skupiny majú dosť hlasov na to, aby takémuto scenáru zabránili.

Juncker 12. novembra v EP poprel akýkoľvek "konflikt záujmov" v súvislosti s aférou LuxLeaks a spresnil, že nie je architektom daňového systému, ktorý umožnil údajné dohody o zdaňovaní medzi krajinou a 340 nadnárodnými spoločnosťami.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že medzi zvýhodnenými spoločnosťami je aj 26 známych firiem z Belgicka.

Súčasný luxemburský premiér zdôraznil, že zdaňovanie je v kompetencii členských štátov EÚ.

"Určite nebudem navrhovať vyššie sadzby dane v Luxembursku len preto, aby som potešil iné krajiny," uviedol Bettel pre L'Echo. Jeho slová sú podľa belgického denníka dobrou správou pre zahraničné skupiny, ktoré hľadajú útočisko v Luxembursku pre nižšie daňové sadzby.

Bettel v rozhovore pre noviny reagoval na takzvané "tax rulings", čiže kritizovanú prax rozhodnutí daňového úradu o postupe zdaňovania, ktorá umožňovala spoločnostiam vopred zistiť, aký bude voči nim postup daňových orgánov v tejto krajine.

Premiér Bettel pritom upozornil, že tu nejde len o Luxembursko, pretože toto je "dobre zavedená prax" v ďalších 22 členských krajinách EÚ. "Toto funguje v 22 ďalších krajinách. Aj iné štáty majú mechanizmy, ktoré sú v súlade s národnými záujmami zamerané na prilákanie firiem," povedal a naznačil, že medzi takéto krajiny patrí aj Belgicko.

Bettel v rámci poskytnutého rozhovoru vyzval belgické daňové orgány, aby ukončili "hon na čarodejnice" voči obyvateľom z pohraničných oblastí, ktorí pracujú v Luxemburskom veľkovojvodstve, lebo tamojšie podniky sa možno jedného dňa rozhodnú prestať zamestnávať Belgičanov.

01 - Modified: 2023-12-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie 02 - Modified: 2023-11-16 12:26:33 - Feat.: - Title: Novým premiérom Luxemburska sa stane exminister financií Luc Frieden 03 - Modified: 2023-10-17 14:36:59 - Feat.: - Title: Tímový hráč s fantastickou mentalitou. Kto je talent, ktorý sa stal hrdinom Slovákov? 04 - Modified: 2023-10-16 11:01:59 - Feat.: - Title: Držiteľ štátneho vyznamenania aj bundesligista s hodnotou 14 miliónov eur. Kto je top hviezda Luxemburska? 05 - Modified: 2023-10-09 05:17:51 - Feat.: - Title: Doterajšia vláda v Luxembursku prišla vo voľbách o väčšinu, vyhrali konzervatívci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:38