StoryEditor

V holandských schránkach sa strácajú milióny

01.09.2013, 14:17
Autor:
TASRTASR
Cez schránkové firmy v Holandsku posielajú koncerny svoje zisky do daňových rajov.

Holandská vláda pripravuje reformy, ktoré majú zabrániť veľkým nadnárodným koncernom, aby zneužívali daňový systém v krajine a pripravovali tak ostatné vyspelé štáty o príjmy z daní. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Holandský inštitút pre ekonomické štúdie zistil, že napríklad rozvíjajúce sa štáty prichádzajú ročne na daniach o 145 miliónov eur v dôsledku voľnejších zákonov v Holandsku. Veľké koncerny totiž cez Holandsko presúvajú svoje zisky do daňových rajov.

Štúdia na objednávku Európskej únie odhalila, že nadnárodné firmy pripravia vyspelé aj rozvíjajúce sa štáty na daniach o zhruba 1 bilión eur ročne.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Fransa Weekersa vláda v Amsterdame chce preto zakročiť proti tzv. schránkovým firmám, ktoré majú v Holandsku oficiálnu centrálu, kam si posielajú dividendy zo zahraničných pobočiek. A následne tieto peniaze presúvajú do daňových rajov bez toho, aby v Holandsku vykonávali nejaké ekonomické aktivity. Weekers pripomenul, že tento problém sa musí začať riešiť globálne.

V každom prípade Holandsko ponúkne štátom vrátane rozvíjajúcich sa ekonomík, aby s ním buď uzavreli dohodu, alebo prípadne, ak už takúto zmluvu majú, a nie sú s ňou spokojní, uzavreli novú dohodu o výmene daňových informácií. Chce tak zaplátať diery vo svojom daňovom systéme a zabrániť schránkovým firmám, aby ho zneužívali. Podnetom pre zmenu doterajších zmlúv bolo vypovedanie tejto dohody zo strany Mongolska, ktoré navyše obvinilo Holandsko, že umožňuje firmám vyhýbať sa plateniu daní.

Odborníci už vlani upozornili, že mnohé nadnárodné koncerny, vrátane 80 najväčších firiem sveta, využívajú inštitút schránkových firiem bez zamestnancov, aby "presmerovali" svoje zisky do daňových rajov.

Daňové úniky budú tiež jednou z tém nadchádzajúcich rokovaní 20 najväčších ekonomík sveta, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň v Moskve.

01 - Modified: 2022-12-13 07:59:12 - Feat.: - Title: Koniec daňovým rajom. Európska únia sa dohodla na medzinárodnej minimálnej dani pre veľké firmy 02 - Modified: 2022-03-25 13:49:18 - Feat.: - Title: Európu by mohlo podržať Holandsko, má masívne ložisko zemného plynu. Ťažbu však ukončuje 03 - Modified: 2021-10-13 07:53:54 - Feat.: - Title: Holandská princezná môže vstúpiť do manželstva s osobou rovnakého pohlavia, rozhodol parlament 04 - Modified: 2021-08-03 09:36:18 - Feat.: - Title: Čoskoro môžu merať vplyv klimatických zmien na záplavy či požiare. Digitálny systém vyvíja táto univerzita 05 - Modified: 2020-06-30 13:17:48 - Feat.: - Title: Koniec bankového tajomstva. V daňových rajoch odhalili desať biliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:08