StoryEditor

Amerika zachránila ekonomiku, ale ublížila ľuďom

18.09.2013, 15:02
Autor:
adpadp
Vláda šetrením pomohla ekonomike, ale ublížila svojim obyvateľom. Chudoba sa zväčšuje.

Americká ekonomika sa zotavuje. HDP aj nezamestnanosť po dlhom čase vykazuje pozitívny pohyb. Rast ekonomiky však na bežných ľudí až taký pozitívny dopad nemal. Podľa najnovšieho prieskumu totiž v Amerike rastie chudoba, uviedla agentúra Reuters.

Počet amerických obyvateľov žijúcich v chudobe sa vyšplhal na 46 a pol milióna. Boom na amerických akciových trhoch ani zvyšujúca sa prosperita ekonomiky teda s životnou úrovňou bežných ľudí až tak nesúvisí.

Pochmúrne údaje rozvírili debatu o škodlivých následkoch šetrenia, ktoré síce pomohli ekonomickým ukazovateľom, ale ublížili samotným Američanom. Obrovské a stále sa zväčšujúce rozdiely vo výške príjmov totiž podľa mnohých ekonónom nekorešpondujú s obnovou ekonomiky.

Neera Tanden, prezident Centra amerického pokroku vyhlásil, že je najvyšší čas, aby sa kongres namiesto šetrenia začal orientovať na opatrenia, ktoré by podporili ekonomický rast a tvorbu pracovných miest, uvádza ďalej agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:23