StoryEditor

Svet sa spája proti nadvláde Uberu, najväčšie taxi aplikácie vytvorili koalíciu

07.12.2015, 10:18

Rýchla globálna expanzia taxikárskej aplikácie Uber dala vzniknúť zaujímavému spojenectvo. Štyria konkurenti z USA a Ázie prepoja svoje platformy, aby ich zákazníci nemuseli na cestách utekať ku konkurencii, píšu lidovky.cz.

Kalifornský startup Uber preslávený svojimi čiernymi limuzínami, ktoré si už viac ako rok možno prostredníctvom mobilnej aplikáciu privolať aj v Bratislave, má na lokálnych trhoch mnoho konkurentov. V celosvetovom meradle sa mu ale žiadna podobná firma rovnať nemôže. To sa teraz možno zmení.

Výhra pre diverzitu

Najväčší konkurent Uberu na americkom trhu Lyft sa totiž spojil s čínskou firmou Didi Kuaidi, indickou Ola a GrabTaxi, pôsobiacimi v juhovýchodnej Ázii.

V prvom štvrťroku budúceho roka by si tak zákazník jednej z týchto služieb mal môcť objednať odvoz prostredníctvom svojej domácej aplikácie, bez ohľadu na to, kde sa nachádza.

"Je to výhra pre diverzitu a oživenie globálneho trhu," uviedol Čcheng Wej, šéf Didi Kuaidi.

Podľa spoločného vyhlásenia prinesie spojenie užívateľom jednoduché medzinárodné cestovanie a firmám samotným možnosť zlepšovať služby. Zdieľať budú technológie, znalosti miestneho trhu aj obchodné zdroje.

Vylúčené nie je ani rozšírenie koalície o ďalšie veľké trhy. Európa má tú nevýhodu, že je roztrieštená a väčšina potenciálnych partnerov pôsobí len lokálne.

Do úvahy by tak prichádzali najväčšie krajiny ako Veľká Británia či Francúzsko.

Investície do expanzie

Oznámenie prichádza v čase, keď agentúra Bloomberg informuje o tom, že Uber rozbieha ďalšie kolo financovania, v ktorom by rád vybral cez dve miliardy dolárov. Celková hodnota firmy by sa tak počas troch rokov prevádzky vyšplhala už na 62,5 miliardy dolárov.

Startup zo San Francisca v súčasnosti investuje nemalé prostriedky do medzinárodnej expanzie. Zameriava sa pritom na Áziu a najmä Čínu.

Ako napísal v júnovom liste investorom zakladateľ Uberu Travis Kalanick, táto krajina by ešte do konca roka mohla predbehnúť domáce USA a stať sa pre firmu najväčším trhom.

Konkurencia je v tomto ohľade rádovo slabšia. Didi Kuaidi je zatiaľ oceňovaná na tri miliardy. Lyft tento rok na jeseň získal investície 500 miliónov, čo z americkej dvojky robí spoločnosť s hodnotou štyri miliardy dolárov.

Ola, ktorá ťaží z neutešeného stavu indickej verejnej dopravy, rastie najlepšie. V marci kúpila konkurenčnú TaxiForSure. Spojenectvo jej ale príde vhod, pretože Uber plánuje v Indii investovať miliardu dolárov.

01 - Modified: 2007-11-29 10:29:00 - Feat.: 0 - Title: Za desať mesiacov schválili banky hypoúvery za 22,426 mld. Sk
01 - Modified: 2023-04-21 16:15:11 - Feat.: - Title: Uber končí v Rusku, Yandex kúpil jeho podiel v spoločnom podniku 02 - Modified: 2022-08-02 14:34:27 - Feat.: - Title: Uber sa v 2. štvrťroku prepadol do straty, tržby sú však nadpriemerné 03 - Modified: 2022-07-29 16:46:19 - Feat.: - Title: TIsk: Uber rokuje o možnom spojení s indickým konkurentom Ola 04 - Modified: 2022-07-14 10:37:30 - Feat.: - Title: Vyše 500 žien žaluje Uber pre sexuálne obťažovanie od vodičov 05 - Modified: 2022-07-12 07:53:52 - Feat.: - Title: Uniknuté dáta ukazujú pochybné spôsoby pri expanzii podnikania Uberu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:07