StoryEditor

Česi zápasia so silnou korunou

22.07.2015, 00:00
Česká národná banka musela zasiahnuť. Koruna prerazila umelo udržiavanú hranicu.

Českí centrálni bankári pokračujú v boji o slabšiu českú korunu, aby pomáhali domácim exportérom a udržali rast ekonomiky. Najnovšie Česka národná banka v tichosti vstúpila na trhy a na konci minulého týždňa predávala domácu menu za eurá. Tým chcela zabrániť jej posilneniu pod hranicu 27 korún za euro. Napriek tomu sa v pondelok koruna na krátko posilnila na 26,997 koruny za jedno euro. Neskôr sa vrátila nad 27 korún. ČNB má záväzok, že bude tento kurz držať až do polovice budúceho roka.

Analytici predpokladajú, že centrálna banka bude intervenovať na trhoch v budúcnosti pomerne často, keďže tlaky na posilnenie meny budú rásť s úspechom českej ekonomiky. Tá za prvý štvrťrok tohto roka narástla až o 4,2 percenta. Ekonomika rastie najmä na exporte. „Dôvodom, prečo sa koruna posilňuje, je vysoko prebytková platobná bilancia Česka, keďže sa veľmi darí zahraničnému obchodu a do krajiny pritekajú eurá z eurofondov,“ hovorí pre HN Jan Čermák, analytik českej ČSOB.

Na posilňovaní koruny majú svoj podiel aj vyššie úrokové sadzby, ktoré robia českú korunu atraktívnejšou oproti euru. Európska mena sa v tomto roku oslabila oproti českej korune o dve percentá. Pod jej pád sa podpísalo aj Grécko. Česko nie je v menovej únii, čiže grécke problémy sa ho týkajú menej. Navyše česká mena je pre investorov atraktívna. „Česká koruna je v prípade menovej krízy vnímaná skôr ako bezpečný prístav investorov,“ vysvetľuje Mario Blaščák, šéfredaktor portálu WBP online.

Boj podľa vzoru Švajčiarska

Zúfalý boj českej centrálnej banky ekonómom pripomína snahu Švajčiarska, ktoré sa už roky snaží oslabovať svoju menu a jeho centrálna banka naň stanovila aj hranicu 1,20 eura za frank. „V momente, keď sa jej dotkol, banka nakupovala eurá do svojich rezerv. Frank sa oslabil, ale nie viac ako o jedno percento. Podobný vývoj očakávam aj pri korune v nasledujúcich týždňoch či mesiacoch,“ opisuje paralelu Čermák. Podľa neho by sa mohol férový kurz koruny, bez zásahu ČNB, pohybovať nižšie ako 25,70 koruny za euro.

ČNB má teoreticky monopol na tlačenie vlastnej meny a môže ju predávať za eurá ešte dlho. Nemôže to však robiť donekonečna. „Skôr či neskôr každá centrálna banka pristúpi k znormálneniu menových podmienok, tak ako to urobila aj Švajčiarska centrálna banka,“ dodáva Blaščák.

Hrozba deflácie a bubliny

Centrálna banka však predávaním korún a nakupovaním eur nafukuje svoje devízové rezervy, a to môže spôsobiť problémy. Prvým rizikom je to, že ak dnes banka kupuje eurá za 27 korún, v budúcnosti, po posilnení domácej meny, ich môže predávať za menej a bude mať veľkú stratu. „Druhým rizikom je to, že umelý fixný kurz kopíruje expanzívnu politiku Európskej centrálnej banky, čo môže viesť k vzniku bublín na trhoch napríklad s nehnuteľnosťami,“ dodáva Čermák.

Centrálna banka sa bojí hlavne deflácie, ktorá straší celú Európu. Jej základným cieľom je oslabovať vlastnú menu a zvýšiť infláciu, ktorá sa dnes stále pohybuje blízko nuly, čo je dosť pod dvojpercentným inflačným cieľom banky.

Vplyv na slovenské firmy

Umelo udržiavaný fixný kurz koruny k euru by nemal robiť väčšie problémy ani slovenským exportérom do Česka. Práve naopak. „Ak sa bude koruna naďalej posilňovať, budú výrobky a služby slovenských exportérov v Česku cenovo konkurencieschopnejšie,“ vysvetľuje Čermák. Na druhej strane na tom budú horšie slovenskí dovozcovia, ktorým český tovar zdražie. Dočasné kurzové výkyvy českej koruny by však na slovenský obchod s Českom nemali mať výraznejší vplyv. „Dlhodobé kontrakty tohto druhu sa medzi členskými krajinami EÚ uzatvárajú zväčša v eurách a prípadné kurzové pohyby, ak jedna zo strán kontraktu nepoužíva euro, sú pri dlhodobejších obchodoch väčšieho rozsahu zaisťované príslušnými zabezpečovacími nástrojmi,“ hovorí pre HN Branislav Masár, výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

01 - Modified: 2007-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty bojujú proti jüanu
01 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 02 - Modified: 2024-02-08 15:17:24 - Feat.: - Title: Česká národná banka zhoršila výhľad ekonomiky, tento rok očakáva rast HDP 0,6 percenta 03 - Modified: 2024-02-08 13:52:38 - Feat.: - Title: Česká národná banka zrýchlila uvoľňovanie menovej politiky. Sadzby znížila výraznejšie 04 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 05 - Modified: 2024-01-11 09:43:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Vedeli by ste správne určiť, akou menou sa platí v týchto štátoch? Otestujte sa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:50