StoryEditor

Sme ako Nemecko pred Hitlerom, vyhlásil grécky minister. Schäuble ho zrušil

05.02.2015, 14:00
Autor:
TASRTASR

Zhodli sme sa, že sa nezhodneme, vyhlásil dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na tlačovej konferencii po skončení rokovania s gréckym rezortným kolegom Janisom Varufakisom, ktoré neprinieslo kompromisné riešenie. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Varufakis však vzápätí poprel aj to, že by sa zhodli a naopak vyhlásil: "Nezhodli sme sa dokonca ani na tom, že sa nezhodneme."

Grécko je ako Nemecko pred vojnou

Grécky minister totiž nešetril kritikou. Grécko prirovnal k Nemecku v 30. rokoch minulého storočia tesne pred tým, ako sa k moci dostali nacisti. Nemci tak podľa neho majú rozumieť tomu, čo sa v Grécku deje viac, ako ktokoľvek iný. Narážal tým najmä na stranu Zlatý úsvit, ktorá v parlamente získala 17 kresiel, pretože vo voľbách skončila tretia. „Nemecko by najviac malo chápať, aké to je, byť v obrovskej deflácii a dlhovej kríze,“ povedal Varoufakis podľa organizácie Open Europe, ktorá jeho výroky zverejnila na sociálnej sieti Twitter. „Keď sa dnes vrátim domov, vrátim sa do krajiny, v ktorej je treťou najsilnejšou stranou nie neonacistická, ale nacistická strana. Nemecko by malo byť hrdé na to, ako bojujeme s nacistami. A teraz potrebujeme jeho pomoc.“

Nemecko si skutočne prešlo podobným obdobím pred viac ako osemdesiatimi rokmi. Ekonomikcá kríza sprevádzaná defláciou vtedy vyvrcholila nástupom fašistov. Nemecká nacistická strana sa dostala z 2,6- percentnej podpory v roku 1928 na podporu 32,3% v roku 1932.

Poslanci strany Zlatý úsvit v gréckom parlamente. Snímky: Reuters

Schäuble návrhy odmietol

Schäuble skonštatoval, že Nemecko nesúhlasí s niektorými návrhmi Grécka. Vláda v Berlíne rešpektuje mandát, ktorý dali novému kabinetu v Aténach grécki voliči, ale niektoré jeho návrhy neschvaľuje. Dal tiež jasne najavo, že je dôležité plniť záväzky a dohody, pretože spoľahlivosť je podmienkou dôvery.

Podľa nemeckého ministra je morálnou povinnosťou Európanov snažiť sa pochopiť jeden druhého, ale tiež nájsť vhodné riešenie. Zopakoval tiež svoju ponuku, že Nemecko pomôže Grécku posilniť daňový systém a dodal, že niektoré návrhy, ako boj proti korupcii či daň pre bohatých sú cestou správnym smerom.

Nová grécka vláda zastavila úsporné opatrenia a snaží sa presvedčiť veriteľov v eurozóne, aby zmenili podmienky úverov, ktoré jej poskytli.

Varufakis po skončení rokovania s nemeckým kolegom dodal, že nediskutovali o zmenách v splácaní ani o možnom odpustení gréckeho dlhu, ale o návrhu na "preklenovací program", ktorý by pomohol Grécku pokryť jeho finančné potreby do mája tohto roka.

01 - Modified: 2007-03-07 14:19:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila nepovinnú škôlku pre deti
01 - Modified: 2022-03-29 10:38:01 - Feat.: - Title: Zažívame "mníchovský" moment. Všetci sme sa mýlili, znie z Berlína o postoji k Putinovi 02 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 03 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 04 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 05 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:21