StoryEditor

Bitcoin je majetok, nie platidlo, rozhodli USA

26.03.2014, 09:01
Amerika sa rozhodla. Na obchod s Bitcoinom sa bude pozerať ako na barter, alebo nepeňažný obchod.

Americký centrálny daňový úrad označil Bitcoin a ďalšie virtuálne meny za majetok, nie menu. Teda sa naň vzťahujú aj dane. V tom istom čase ale dánski kolegovia amerických daniarov vyhlásili, že obchodovanie s Bitcoinom daniam nepodlieha.

Platidlo to nie je
Americký daňový úrad pozerá na Bitcoin a ďalšie virtuálne meny ako na majetok pre daňové účely a americká vláda na ne uplatnia pravidlá, ktoré používa pre výmenu tovaru alebo služieb bez použitia peňazí. Vyplýva to z utorkového oznámenia amerického centrálneho daňového úradu (IRS), ktorý citovali agentúry Bloomberg aj Reuters.

Len veľmi krátko nato ale odlišne rozhodla daňová komisia v Dánsku, keď vyhlásila Bitcoin a jeho obdoby taktiež za tovar, ale taký, ktorý je pri obchodovaní zbavený dane. Inými slovami: Zisky a straty vyplývajúce z bežného obchodovania s Bitcoinom nie sú predmetom zdanenia. Informoval o tom server Coindesk.com s odvolaním sa na dánsky denník Politiken.
Bitcoin, najpopulárnejšia z virtuálnych mien, vznikol v roku 2009. Jeho hodnota závisí na dôvere ľudí v túto menu a v uplynulých mesiacoch prechádzala značnými výkyvmi. Bitcoin je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani centrálne banky či vlády, ktoré sa s nástupom virtuálnych mien medzitým snažia vysporiadať.

Majetok, mena aj komodita

Napríklad Japonsko nedávno uviedlo, že by Bitcoin mal považovať skôr za komoditu. Do tejto kategórie zaradila virtuálnu menu tiež fínska centrálna banka. IRS mal podľa Bloombergu na výber, či bude na Bitcoin pozerať ako na majetok, alebo na menu. Úrad v utorok uviedol, že hoci je možné s Bitcoinom platiť za služby a tovar, žiadna krajina ho neprijíma ako "zákonné platidlo".

Tento predpis je dôležitý nielen pre traderov, ale aj pre obchodníkov, ktorí Bitcoin prijímajú ako platbu a napríklad ho posielajú ďalej do obehu vo forme miezd pre svojich zamestnancov. Zamestnávatelia, ktorí sa rozhodnú v USA vyplácať mzdy v Bitcoine, budú musieť tieto mzdy vykazovať rovnako ako akúkoľvek inú platbu uskutočnenú za pomoci majetku.

Príjmy v Bitcoinoch tak budú podliehať bežnej zrážkovej dani z príjmov a daniam z príjmov zo závislej činnosti, poznamenal na svojom webe denník New York Times.

01 - Modified: 2006-03-14 12:17:00 - Feat.: 0 - Title: Východoslovenská vodárenská spoločnosť je lídrom v čerpaní eurofondov
01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 11:56:23 - Feat.: - Title: Výpredaj bitcoinu pokračuje. Trh s kryptomenami stratil stovky miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:08