StoryEditor

Nemecký účet za utečencov. Ekonomiku budú stáť miliardy eur

08.11.2015, 14:10
Autor:
TASRTASR
Nemecko starne a bude potrebovať pracovnú silu, aby si udržalo ekonomický rast. Otázkou ostáva, či to môže zabezpečiť súčasná vlna migrantov.

Súčasný prúd utečencov, ktorý smeruje do Nemecka, je šancou pre krajinu so starnúcim obyvateľstvom. Podľa DPA takto vidí súčasnú situáciu hlavný ekonóm Deutsche Bank David Folkerts-Landau.

Ekonómovia už dlhšie upozorňovali na to, že Nemecko bude mať postupujúcim časom čoraz väčší nedostatok pracovných síl. Dynamike hospodárskeho rastu hrozilo prudké spomalenie. Ak by sa nič neudialo, bez prisťahovalcov by sa terajší dlhodobý priemer vzostupu hrubého domáceho produktu (HDP) 1,5 percenta do desiatich rokov znížil na 0,5 percenta. V tom prípade by sa museli silno znížiť dôchodky, lebo krajina by na ich súčasnú dynamiku nemala zdroje.

Do krajiny teraz prúdia väčšinou mladí muži, ktorí v nej hľadajú útočisko a bezpečie. Oni môžu pribrzdiť starnutie nemeckého obyvateľstva a zabezpečiť hospodársky rast.

Náklady však budú vysoké a niektorí ekonómovia spochybňujú, či sa integrácia prisťahovalcov môže podariť. Poukazujú na to, či mladíci, ktorí prichádzajú do Nemecka predovšetkým zo Sýrie, Afganistanu alebo Iraku a majú nízke vzdelanie, vôbec majú šancu zamestnať sa.

Marco Wagner z Commerzbank je skeptický. "Prisťahovalci, ktorí prichádzajú do Nemecka v roku 2015, majú skôr zlé vyhliadky uchytiť sa na nemeckom pracovnom trhu." Ekonóm Michele Battisti z ekonomického Ústavu ifo poukazuje na to, že mnohí prisťahovalci sú negramotní. "Na nemecký trh sú zle pripravení," konštatoval. Nemecko musí investovať nielen do ich jazykových kurzov, ale aj do získania ich pracovnej kvalifikácie. To bude stáť ďalšie peniaze.

Ratingová agentúra Standard & Poor's pozitívnejšie hodnotí sýrskych prisťahovalcov. Podľa údajov Svetovej banky sú Sýrčania v porovnaní s obyvateľmi iných arabských krajín dobre vzdelaní. Takmer tretina dospelých, mužov i žien absolvovala vysokú školu. Ich šance na začlenenie sa do spoločnosti, akou je nemecká, sú vysoké.

Commerzbank odhaduje, že dodatočné náklady štátu na prisťahovalcov dosiahnu tento rok 7 miliárd eur a na budúci rok stúpnu na 17 miliárd eur. V sumách nie sú zarátané výdavky na učiteľov, vychovávateľov alebo sociálnych pracovníkov.

Iné odhady sa dostali na sumu 10 miliárd eur. Bude potrebná na ubytovanie a ďalšiu starostlivosť o 800-tisíc tohtoročných prisťahovalcov. Ak ich príde do krajiny rovnaký počet aj v nasledujúcom roku, výdavky štátu na nich dosiahnu 20 miliárd eur.

Utečenecká kríza povedie k preťaženiu nemeckých daňových poplatníkov. Preto sa musia prisťahovalci zaradiť do pracovného procesu čo najskôr, aby si náklady na vlastný život hradili zo svojich príjmov.

 

01 - Modified: 2007-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naše duo má na dosah ruský titul
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:48