StoryEditor

Bloomberg označil volebnú kampaň za zúfalo banálnu, najviac ho znepokojuje Trump

09.02.2016, 10:44
Autor:
ČTKČTK

Miliardár a bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg nevylúčil kandidatúru v novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Úroveň debaty počas volebnej kampane označil v rozhovore s denníkom Financial Times (FT) za "zúfalo banálnu" a "urážku voličov". Ak by sa sedemdesiattriročný Bloomberg uchádzal o úrad hlavy štátu, predstavoval by sa tak ako nezávislý kandidát, pripomína agentúra AFP.

Na otázku FT, či bude kandidovať, Bloomberg odpovedal, že "zvažuje všetky možnosti". "Počúvam, čo hovoria uchádzači a ako rozhodujú voliči v primárnych voľbách," dodal Bloomberg s tým, že ak by sa rozhodol vložiť do boja o Biely dom, dal by sa na zoznamy voličov zapísať začiatkom marca. Zakladateľ rovnomennej finančnej spoločnosti potom kritizoval úroveň volebnej kampane a povedal, že Američania si podľa neho "zaslúžia viac".

O možnej Bloombergovej kandidatúre sa hovorilo už skôr. Desiaty najbohatší muž Ameriky je podľa tamojšej tlače znepokojený prevahou Donalda Trumpa medzi republikánmi, údajnými prehmatmi demokratky Hillary Clintonovej a vzostupom ľavicového senátora Bernieho Sandersa medzi demokratmi. Je odporcom držania strelných zbraní a stúpencom imigračnej reformy, schvaľuje manželstvá homosexuálov a boja proti zakazovaniu potratov.

Priateľom a spolupracovníkom údajne naznačil, že by bol pripravený minúť vo voľbách najmenej miliardu dolárov. Ku kandidatúre ho vyzval už koncom januára miliardár Rupert Murdoch.

V USA doteraz nezávislý kandidát prezidentské voľby nevyhral. Podľa nedávneho prieskumu by ani Bloomberg nemal veľkú šancu a jeho kandidatúra by skôr pomohla realitnému magnátovi Trumpovi, ak by získal republikánsku nomináciu, a zároveň znížila náskok Clintonovej voči Trumpovi.

Po štáte Iowa sa dnes koná výber oboch hlavných politických formácií v štáte New Hampshire, o prezidentskú nomináciu sa stretnú dvaja demokrati a deväť republikánskych politikov. Aj keď sú volebné analýzy v predpovediach opatrné, dnešným favoritom republikánov je miliardár Trump a v demokratickom tábore má najvyššie preferencie Vermontský senátor Sanders.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:01