StoryEditor

Nemecká ekonomika spomaľuje. Predbehla ju aj Španielska

11.08.2014, 14:04
Autor:
tasr, stltasr, stl

Španielska ekonomika 2. štvrťroku pravdepodobne predbehla nemeckú, ktorá v lepšom prípade stagnovala, v horšom klesla. Prvýkrát po vyše piatich rokoch tak Španielsko dosiahlo lepšie výsledky ako najväčšia európska ekonomika, konštatuje agentúra Bloomberg, ktorá zároveň pripomína, že aj zotavovanie hospodárstva eurozóny sa v období apríl-jún takmer zastavilo.

Analytici odhadujú, že výkon nemeckej ekonomiky, ktorá vlani potiahla celú eurozónu z najdlhšej recesie v histórii menového bloku, sa v 2. štvrťroku znížil. Pokles najväčšieho hospodárstva spomedzi krajín, ktoré zaviedli euro, len podčiarkuje, aké krehké je zotavovanie celého regiónu. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi označil rast eurozóny za mierny a nerovnomerný.

Eurozóna sa snaží dosiahnuť zrýchlenie hospodárskeho rastu aj inflácie, no aj napriek bezprecedentným krokom ECB, sa jej to nedarí. Draghi za hlavnú príčinu považuje nedostatočné štrukturálne reformy.

A hoci sa na slabom výkone nemeckej ekonomiky v uplynulom štvrťroku podpísala mierna zima, ktorá zrýchlila jej rast v prvých troch mesiacoch roka, a tým zvýšila porovnávací základ, prezident nemeckej Bundesbank Jens Weidmann upozornil vládu v Berlíne, že Nemecko sa musí prispôsobiť zmeneným podmienkam, inak riskuje, že príde o pozíciu hlavného európskeho motora.

Ralph Solveen, analytik nemeckej Commerzbank pripomína, že údaje, ktoré štatistické úrady zverejnia tento týždeň, zrejme odhalia "presun" problémov v eurozóne z juhu na sever.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadujú, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa za tri mesiace do konca júna znížil o 0,1 % v porovnaní s 1. štvrťrokom. Ak sa tieto odhady potvrdia, bude to prvý pokles nemeckého HDP od roku 2012. Ekonómovia zároveň predpovedajú, že HDP eurozóny ako celku aj HDP Francúzska v 2. štvrťroku vzrástli medzikvartálne o 0,1 %.

Štatistické úrady zverejnia predbežný odhad vývoja HDP eurozóny, Nemecka, Francúzska, Holandska, Rakúska a Portugalska vo štvrtok 14. augusta.

Rýchly, júlový odhad španielskych štatistikov však už naznačil, že ekonomika krajiny v sledovanom období vzrástla medzikvartálne o 0,6 %. A taliansky HDP podľa prvých výsledkov klesol o 0,2 % po 0,1-% znížení v prvých troch mesiacoch roka. To znamená návrat recesie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny.

ECB pred dvoma mesiacmi predstavila bezprecedentný balíček opatrení na podporu hospodárstva, ktorý zahŕňa aj zápornú úrokovú sadzbu a ponuku lacných dlhodobých úverov pre banky v eurozóne. A hoci Draghi neočakáva defláciu v eurozóne, rada guvernérov ECB je v prípade potreby odhodlaná pristúpiť aj k ďalším neštandardným krokom ako je rozsiahly nákup dlhopisov štátov eurozóny.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v júli spomalilo na 0,4 %. ECB vo svojej júnovej prognóze predpovedala eurozóne ako celku v tomto roku rast HDP o 1 % a v nasledujúcom roku o 1,7 %. Novú, revidovanú prognózu zverejní banka v septembri.

01 - Modified: 2006-09-12 21:20:46 - Feat.: 0 - Title: Znižovanie daní zdravotníctvo nezachráni
01 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 04 - Modified: 2024-04-25 10:50:10 - Feat.: - Title: Ceny španielskych výrobcov sa aj v marci prepadli o vyše osem percent 05 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:39