StoryEditor

Rusko sa spojí s EÚ. Vznikne ekonomická veľmoc, tvrdí investičná legenda

01.10.2014, 10:51
Autor:
slsl
Podľa experta na rozvíjajúce sa trhy sa Ukrajinská kríza čoskoro vyrieši. Spojením Ruska a Európy.

Čo sa svetu zdá dnes nemožné, vidí Mark Mobius ako veľmi pravdepodobné. Podľa investora, ktorý je najväčším expertom na rozvíjajúce sa trhy je zmier Európy a Ruska otázkou času. „Keby sa Európa a Rusko dokázali spojiť, tak vznikne obrovská ekonomická sila. A ja myslím, že sa to časom stane. Myslím, že časom sa Rusko stane súčasťou Európskej únie,“ s takýmito tvrdeniami expert na rozvíjajúce sa trhy Mark Mobius v rozhovore pre české Hospodářské noviny.

Zlá regulácia je niekedy výhodou

Investorská legenda prišla na konferenciu Invest with the best v Prahe. Hovoril najmä po potenciáli, ktorý skrývajú rozvíjajúce sa a hraničné trhy (frontier markets). „Rozvíjajúce sa trhy majú oproti rozvinutým ekonomikám viacero výhod. Predovšetkým majú oveľa väčšie možnosti rastu,“ hovorí Mobius.

Mark Mobius. Snímka: Reuters

Podľa investora z firmy Franklin Templeton Investments majú rozvíjajúce trhy tú výhodu, že prakticky nemajú čo stratiť. Preto sa púšťajú do projektov, ktoré by sa neujali ani u nás. Napríklad v africkej Keni vytvoril mobilný operátor službu, ktorá funguje ako banka – vložíte do nej peniaze, ktoré si môže vyzdvihnúť druhý človek aj na konci krajiny. Aj napriek tomu, že ide o čiastky do 500 dolárov, dosahuje táto služba výšku štvrtiny HDP Kene. V našich podmienkach by centrálna banka takéto niečo nedovolila, keďže sú tu iné bezpečnostné štandardy. „Tu je vidieť, že mnoho revolučných vecí môže vzniknúť len vďaka tomu, že je niekde nedokonalá regulácia. Niečo podobné sa nedávno prihodilo v Číne, kde začali mobilní operátori prijímať vklady, pričom ľuďom vypláca vyššie úroky než banky. A nehovoríme o nejakých drobných, ide o miliardy dolárov,“ vysvetľuje Mobius.

Rusku stále verím

„V Rusku sú veľmi dobré technológie a vzdelaná populácia, je to obrovská krajina s neuveriteľnými surovinovými zásobami,“ hovorí Mobius s tým, že práve Rusko spolu s Čínou sú jeho obľúbenými krajinami. Dokonca si myslí, že Rusko aj napriek nálade na bode mrazu nájde spoločnú reč s Európskou úniou. „Toto zbližovanie bude nepochybne trvať ešte dlho, ale keď hovoríte s Rusmi, tak vidíte, že myslia európsky. Nepovažujú sa za ázijskú krajinu. Preto pre nich tiež nedávno bolo veľmi bolestivé uzavrieť dohodu s Čínou. Neboli z toho veľmi šťastní. A preto si tiež myslím, že sa ukrajinská kríza vyrieši dohodou s Európskou úniou. Navyše, čo je podľa mňa zaujímavé, pozornosť Spojených štátov sa bude čím ďalej viac upínať na Čínu a na spory s Ruskom nezostane Američanom dosť energie. Takže to napätie postupne rozplynie,“ predpovedá investor.

Eurokríza nebola nič, čaká nás horšie

Mark Mobius pôsobí v biznise už 40 rokov a zažil už mnoho kríz. Tá v roku 2008 a ktorej dôsledky stále cítime, nebola podľa neho nič. „Zažil som veľa horších kríz. Napríklad tú v roku 1987 alebo ázijskú finančnú krízu v 90. rokoch, ktorá bola skutočne hrozivá. A bezpochyby dôjde aj k ďalším krízam, pretože z tých predchádzajúcich sme sa neboli schopní poučiť,“ varuje Mobius. Ďalšiu krízu podľa neho môžu zaviniť technológie. Internet a smartfóny síce prinášajú veľa dobrého, zároveň sú však nebezpečenstvom. „Ľudia majú okamžitý prístup k informáciám z celého sveta, môžu sa ľahko spojiť dohromady a napríklad zorganizovať protesty. Bez moderných technológií by tak podľa mňa nebolo arabskej jari a možno ani problémov s Islamským štátom,“ hovorí investičná legenda.

01 - Modified: 2006-11-02 12:19:00 - Feat.: 0 - Title: Greenpeace sa obáva tlakov na MŽP v súvislosti s ťažbou uránu v Jahodnej
01 - Modified: 2024-03-20 15:33:08 - Feat.: - Title: Deviatakov testovali z matematiky aj slovenčiny. Dokážte v tomto kvíze, že poznáte odpovede na otázky základnej školy 02 - Modified: 2023-04-16 15:16:03 - Feat.: - Title: Poslancom sa črtá trojmesačné letné voľno. Ja to ako tragédiu nevidím, tvrdí minister Budaj 03 - Modified: 2023-03-27 06:25:48 - Feat.: - Title: Deviataci majú za sebou testovanie z matematiky. Zvládnete test, ktorý im pripravilo ministerstvo? 04 - Modified: 2023-03-23 07:51:29 - Feat.: - Title: Zvládli by ste deviatacky monitor? Veľký KVÍZ s otázkami zo slovenčiny, ktorý v stredu absolvovali žiaci 05 - Modified: 2023-02-16 08:00:00 - Feat.: - Title: Z týchto otázok testovali deviatakov. Dokážte, že si poradíte so školskou slovenčinou aj matematikou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:16