StoryEditor

Svetu hrozí banánová kríza. Kvôli globálnemu otepľovaniu

18.12.2013, 12:12
Autor:
ertert
Svet už za pár rokov bude zápoliť s nedostatkom banánov. Aspoň si to myslia ochrancovia prírody.

Ich predpovede však nemusia byť len v rovine štúdií a odhadov. Plošnú nákazu banánovej úrody totiž hlási Kostarika aj ďalšie banánové veľmoci.

Vláda Kostariky dokonca kvôli úbohému stavu úrody vyhlásila stav národnej pohotovosti. Stredoamerický stáť je totiž na vývoze banánov veľmi závislý. Ich vývoz v celkovej ročnej hodnote okolo 500 miliónov dolárov tvorí celých 20 percent všetkého exportu.

Pribúda chémie

Do miestnych banánových plantáží sa pustili agresívni škodcovia zo skupiny hmyzu s názvom vlnatky. "Z vajíčka sa vyvinie dospelý chrobák a celá zasiahnutá rastlina je potom infekčná. Farmári tak musia používať viac chemických prostriedkov," vysvetľuje kostarický farmár Eric Bolanos. Mnohé plantáže navyše chemickú ochranu nestihnú nasadiť. Škodcovia úrodu zničia v priebehu niekoľkých dní.

Podľa Magdy Gonzalesovej, riaditeľky Štátnej služby na ochranu plodín (SFE), sa v posledných rokoch škodcovia množia čím ďalej viac. "Celkom iste vám môžem povedať, že za rozmnožovaním týchto škodcov je globálne otepľovanie," uviedla pre server ticotimes.com. Ak sa problém so škodcami v horizonte niekoľkých mesiacov nepodarí vyriešiť, nemusí podľa Gonzalesovej Kostarika splniť dopredu zazmluvnené kvóty na export banánov.
   
Banány ohrozuje aj hubová nákaza

  Najväčší exportéri

     Ekvádor - 5,16
     Kostarika - 1,84
     Kolumbia - 1,69
     Filipíny - 1,59
     Guatemala - 1,39

     Údaje z roku 2010 v miliónoch ton

     Zdroj: FAO

Podľa ochrancov prírody to navyše nie je lokálny problém Kostariky. Po celom svete totiž banánové plantáže ohrozuje druh hubového ochorenia. Vedci zistili, že problémy spôsobuje huba Fusarium oxysporum, ktorá sa v minulosti vyskytovala výhradne v Ázii a Austrálii. Teraz ju však objavili na plantážach v Jordánsku a Mozambiku. Navyše je to nový kmeň tohto hubového ochorenia, na ktorý sú banány oveľa citlivejšie.

"Je to obrovský problém," uviedol pre server independent.co.uk Rony Swennen z Medzinárodného inštitútu tropického poľnohospodárstva v Tanzánii. Súhlasí s ním aj spoluautor štúdie o nákaze banánových plantáží v Jordánsku Gert Kem z univerzity v holandskom Wageningene. "Som znepokojený. Nebolo by pre mňa prekvapením, keby sa nákaza v blízkej budúcnosti dostala aj do Latinskej Ameriky," uviedol Kem.

Globálne otepľovanie

Ak sa tak stane, v spojení s aktuálnymi problémami so škodcami to môže pre Kostariku a ďalšie krajiny byť veľká rana pre výnosný segment trhu. To by sa samozrejme premietlo aj do importu banánu v európskych krajinách a v Spojených štátoch. Latinská Amerika a Karibská oblasť totiž pokrývajú viac ako 80 percent všetkého svetového vývozu banánov.

Už v septembri tohto roka o rýchlejšom šírení škodcov informovali klimatológovia a vedci univerzít v Exeteri a Oxforde, podľa ktorých za tento jav môže globálne otepľovanie. Zároveň potom varovali pred devastujúcimi nákazami poľnohospodárskych plodín.

  

iDnes.cz

01 - Modified: 2005-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľké divadlo opravujú
01 - Modified: 2023-10-25 08:17:51 - Feat.: - Title: Prídeme o banány? Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenie 02 - Modified: 2023-06-08 13:13:48 - Feat.: - Title: Udržte si dobrú náladu, zdravé srdce a štíhle telo vďaka banánom 03 - Modified: 2023-02-07 10:18:09 - Feat.: - Title: Čína sa ospravedlnila Kostarike za prelet balóna nad jej územím 04 - Modified: 2023-02-07 08:00:29 - Feat.: - Title: Nad Kostarikou bol pozorovaný čínsky balón. Peking tvrdí, že jeho účel je čisto vedecký 05 - Modified: 2022-09-04 05:49:29 - Feat.: - Title: V Kostarike zhabali 2,5 tony kokaínu ukrytého v kontajneri smerujúcom do Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:15