StoryEditor

Strašiak eurozóny u nás opäť udrel. Ceny klesajú

12.08.2014, 12:03
Autor:
dujduj

Mierna deflácia sa na Slovensku udržala aj minulý mesiac. Ceny si v júli zachovali rovnaký trend, aký panuje po celý tento rok. Aj tento mesiac merne klesli oproti minulému roku. Konkrétne o  0,1 percenta.

Ceny potravín v poslednom mesiaci výrazne klesli. Medziročne jedlo zlacnelo o 1,9 percenta. Podľa Michala Kozuba z Homecredit však nejde o žiadny náhly skok. "Ceny potravín totiž klesajú postupne, mesiac za mesiacom. Je vidieť, že ide o pozvoľný pokles, odrážajúci vývoj na stredoeurópskych trhoch," dodáva Kozub.

Ceny klesli

ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,9 percenta
poštových a telekomunikačných služieb o 1,5 percenta
nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 1 percenta
bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,6 percenta
dopravy o 0,5 percenta

Ceny vzrástli

v odboroch vzdelávanie o 3,6 percenta
rozličné tovary a služby o 2,6 percenta
alkoholické nápoje a tabak o 1,7 percenta
odevy a obuv o 1,5 percenta
hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,1 percenta
zdravie o 1 %, rekreácia a kultúra o 0,4 percenta

 

V priemere za sedem mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2013 spotrebiteľské ceny v úhrne klesli o 0,1 percenta.

Index spotrebiteľských cien v júli 2014 oproti júnu 2014 klesol v domácnostiach zamestnancov a v domácnostiach dôchodcov zhodne o 0,1 %. Index spotrebiteľských cien sa v júli medziročne znížil za domácnosti zamestnancov a za domácnosti dôchodcov zhodne o 0,1 %.

V priemere za sedem mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2013 sa index spotrebiteľských cien za domácnosti zamestnancov znížil o 0,1 % a za domácnosti dôchodcov sa nezmenil.

Miernu defláciu by Slovensko malo zaznamenať ešte aj v auguste, keď by ceny v zápornej oblasti mali pomôcť udržať klesajúce ceny pohonných hmôt. Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka aj naďalej platí, že v súčasnosti neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň.

"Rizikom v oblasti cien potravín sú najmä odvetné sankcie uvalené Ruskom na dovoz európskych potravín, ktoré by mohli viesť k prebytkom na európskom trhu a k rastúcemu tlaku na ďalší pokles cien potravín," dodáva Koršňák.

Nižšia porovnávacia báza v kombinácií so silnejúcim domácim spotrebiteľským dopytom by mali postupne odlepiť od dna aj dopytovú infláciu, ktorá by sa mohla v závere roka priblížiť k úrovniam tesne pod 1 percento. Spotrebiteľské ceny by síce vďaka tomu mali v závere roka obnoviť mierny medziročný rast, inflácia však ostane naďalej tlmená, výrazne pod úrovňou dlhodobého priemeru aj inflačného cieľa ECB. Premiérom ohlásené zníženie cien plynu pre domácnosti v budúcom rokom by malo prispieť k tomu, že výraznejšie zrýchlenie inflácie nebudeme pozorovať ani v budúcom roku. Nízky rast cien by tak mal ďalej zvýrazňovať rast reálnych miezd a naďalej tak stimulovať spotrebu domácnosti. 


Marek Gábriš: Zdražovanie očakávame až koncom roka

Spotrebiteľské ceny na Slovensku v júli tohto roka medziročne aj medzimesačne opäť klesali. Zlacneli najmä potraviny, nealkoholické nápoje, či vybavenie domácností. Analytici očakávajú, že deflácia na Slovensku bude pretrvávať aj v nasledujúcich mesiacoch. "Mierny rast cien sa dá očakávať až ku koncu roka. Súčasný nízky rast cien však môže aspoň krátkodobo tešiť spotrebiteľov, ako aj zamestnancov kvôli rastu reálnych miezd," skonštatoval analytik ČSOB banky Marek Gábriš.

Slovensko v tomto roku zaznamenáva buď stagnáciu, alebo pokles spotrebiteľských cien. V júli tohto roka klesli opäť, a to medzimesačne aj medziročne o 0,1 percenta. Z jednotlivých kategórií klesali v júli v porovnaní s júnom tohto roka najrýchlejšie ceny potravín a nealkoholických nápojov. Ako však upozornil analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák, ceny zeleniny klesajú pomalšie ako v predchádzajúcich rokoch. "V priemere ceny zeleniny za posledných 10 rokov v júli medzimesačne klesali až o 9,4 -% tempom, v tomto roku to však bol pokles len o 3,7 %. Ceny zeleniny tak zatiaľ napĺňajú naše dohady, že pokles ich cien v predchádzajúcich mesiacoch bol ťahaný najmä skorým nástupom novej úrody a bude v letných mesiacoch kompenzovaný pomalším sezónnym poklesom ich cien," tvrdí Koršňák.

V júli 2014 sa znížili aj ceny nábytku a vybavenia domácností, zlacnela aj doprava. "V oblasti vybavenia domácností a nábytku ceny medziročne poklesli o rovné jedno percento. Podobne aj v doprave ceny klesajú, aj keď iba o pol percenta. Je to dané jednak vývojom cien pohonných hmôt, ale hlavne cenami dopravných prostriedkov, ktoré sú nízke," vysvetľuje analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

Analytici očakávajú, že deflácia by mala na Slovensku pokračovať aj v najbližších mesiacoch. "Miernu defláciu by Slovensko malo zaznamenať ešte aj v auguste, keď by ceny v zápornej oblasti mali pomôcť udržať klesajúce ceny pohonných hmôt," tvrdí Koršňák.

Podľa odborníkov rizikom v oblasti cien potravín sú aj odvetné sankcie uvalené Ruskom na dovoz európskych potravín. Tie by mohli viesť k prebytkom na európskom trhu a k rastúcemu tlaku na ďalší pokles cien potravín. "Nižšia porovnávacia báza v kombinácií so silnejúcim domácim spotrebiteľským dopytom by mali postupne odlepiť od dna aj dopytovú infláciu, ktorá by sa mohla v závere roka priblížiť k úrovniam tesne pod jedným percentom. Spotrebiteľské ceny by síce vďaka tomu mali v závere roka obnoviť mierny medziročný rast, inflácia však ostane naďalej tlmená, výrazne pod úrovňou dlhodobého priemeru aj inflačného cieľa Európskej centrálnej banky," myslí si Koršňák.

Podľa Gábriša bude mať na vývoj spotrebiteľských cien v budúcom roku vplyv aj januárové nastavenie regulovaných cien. Vláda už totiž ohlásila, že plánuje znižovať ceny plynu.

01 - Modified: 2006-09-13 12:17:00 - Feat.: 0 - Title: Pluto už nie je Pluto, ale 134340
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 04 - Modified: 2024-04-15 07:31:52 - Feat.: - Title: Inflácia na Slovensku je najnižšia od leta 2021, približuje sa k dvom percentám 05 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:45