StoryEditor

Obchodníci ušetria. Na platbách kartou

17.09.2013, 00:00
Platobné karty neprijímame. Aj takýmto upozornením vítajú zákazníkov mnohé slovenské prevádzky, ktoré si platobné terminály nemôžu dovoliť.

Kartové spoločnosti Visa a MasterCard preto pripravujú novinku – nahradenie terminálu mobilom. „Zriaďovacie náklady na hardvér budú nižšie ako náklady na tradičné zariadenia,“ vysvetľuje hlavné výhody nového riešenia Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa Europe pre Česko a Slovensko. Kým v susednej Českej republike projekt odštartuje už v najbližších dňoch, na Slovensku by mohol do šiestich mesiacov.

Na rade sú banky
Nová služba má pomôcť malým, stredným podnikateľom a živnostníkom v maloobchode, ktorí doteraz platby kartou odmietali. Motivovať by ich mala nižšia cena zariadenia, ktoré si budú môcť dokúpiť k smartfónu alebo tabletu. „Práve poplatok za prenájom POS terminálu a vysoké percento z každej transakcie najviac odrádzali mojich klientov pred prijímaním platieb kartou,“ hovorí konateľka účtovnej firmy Benter Monika Sztranyovszky Lengyel. Akú úsporu nová technológia prinesie, kartové spoločnosti zatiaľ nevedia vyčísliť. Na ťahu sú teraz banky. Práve tie teraz pripravujú finálne ceny pre obchodníkov, ktorí chcú využívať platby kartou.

Podľa informácií HN platia dnes obchodníci za terminál priemerne od 15 do 25 eur mesačne. „Terminál by sa mi neoplatil, pretože len veľmi málo mojich zákazníkov chce platiť kartou. A ak predsa, idú si vybrať hotovosť z najbližšieho bankomatu,“ vysvetľuje majiteľka malého kvetinárstva Heliantus v Hriňovej Andrea Drugdová.

S kartou rozhadzujeme
Podľa riaditeľa portálu Finančná hitparáda Maroša Ovčarika náhrada POS terminálov mobilmi hlavný problém nevyrieši. „Bariérou nie je poplatok za terminál, ale skôr percento odvádzané z každej transakcie,“ vysvetľuje. Banka si totiž okrem poplatku za terminál účtuje jedno až štyri percentá z každého obchodu.

Výsledná suma, ktorú zaplatia banke, však závisí od konkrétnej dohody, veľkosti prevádzky, počtu terminálov či objemu transakcií.

Prijímanie kariet sa však obchodníkom môže oplatiť. „Je preukázané, že ak nakupujúci nie je obmedzený len hotovosťou a môže zaplatiť kartou, zvyšuje sa priemerná suma nákupu,“ argumentuje v prospech kariet Richard Walitza, riaditeľ pre rozvoj mobilných platieb a inovácií MasterCard Europe pre Slovensko a Česko. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. september 2024 04:52