StoryEditor

Únia odklepla tvrdé postihy. Trhy budú bezpečnejšie

11.09.2013, 00:04
Autor:
adpadp
Politici vytvorili nové pravidlá. Zaviedli tvrdé postihy za zneužívanie a manipuláciu.

Európski politici v utorok odsúhlasili prísnejšie tresty za manipuláciu na trhoch. Pravidlá, ktoré vymedzujú postihy za zneužívanie trhov, vznikli v snahe zvýšiť dôveru vo finančné trhy a tiež držať krok s novými technológiami v oblasti obchodovania, uviedol portál CNBC.

Podľa nových pravidiel budú spoločnosti obvinené zo zneužívania finančných trhov čeliť pokute vo výške 15-tich percent ich ročného obratu, alebo pätnástim miliónom eur. Individuálni páchatelia môžu dostať peňažnú pokutu až do výšky päť miliónov eur a zákaz zamestnať sa v určitých investičných firmách.

Podľa členky Európskeho parlamentu Arlene McCarthy je na obnove dôvery a sebaistoty pri obchodovaní na európskych trhoch stále veľa práce. Parlament urobí všetko pre to, aby boli spotrebitelia pri vstupe do finančného sektora chránení.

"Naším rozhodnutím vysielame jasnú správu, že Európska únia je pripravená tvrdo zakročiť voči všetkým, ktorí budú podporovať zneužívanie trhu. Európsky trh nebude beztrestné miesto," uviedla.

Nová regulácia explicitne zakazuje manipuláciu takými sadzbami, ako napríklad Libor a pokrýva široké spektrum finančných nástrojov, ako komoditné deriváty a tiež upravuje používanie nových technológií, uviedol ďalej portál.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:36