StoryEditor

Windows XP končí. Nad našimi bankami visí hrozba

24.03.2014, 23:28
Po skončení podpory pre Windows XP dostanú hackeri chyby na striebornom podnose.

Kto nikdy na obrazovke bankomatu nevidel chybovú hlášku systému Windows na modrom pozadí, asi si ani nemohol uvedomiť, že mozgom automatu na peniaze je v drvivej väčšine počítač s Windows XP. Tento systém však jeho výrobca, spoločnosť Microsoft, prestane podporovať. Banky, aj tie slovenské, teraz budú musieť investovať do výmeny bankomatov. Inak sú peniaze klientov v nebezpečenstve.

 

 

Koniec záplat

Záplaty na chyby v systéme Windows XP prestane Microsoft dodávať 8. apríla. Podľa šéfredaktora PC Revue Ondreja Macka príde prvá skúška ohňom už v máji. „Microsoft zverejní zoznam chýb, no opravy prídu iba na novšie systémy. Útočníci tak získajú bezpečnostné diery ako na striebornom podnose. A je už iba na nich, ako sa do tohto systému dostanú,“ hovorí Macko. Banky aj spoločnosť Microsoft však tvrdia, že peniaze klientov ohrozené nie sú. Niektoré bankomaty majú totiž svoju vlastnú takzvanú „embedded“ verziu tohto odchádzajúceho operačného systému. Tú bude Microsoft látať až do roku 2016.„Windows XP Embedded je modulárna forma Windows XP s extra funkcionalitami potrebnými pre rôzne zariadenia v rôznych odvetviach. Bol vydaný oddelene od Windows XP a má teda aj iný cyklus podpory, ktorý reflektuje špecifické požiadavky,“ vysvetľuje šéf Windows client business group Peter Kmoško zo spoločnosti Microsoft.

Zaujíma vás, čo bude po skončení podpory Windows XP? Pýtajte sa tu

Banky menia flotilu bankomatov

Slovenské banky, ktoré sme oslovili, nám potvrdili, že sa v ich bankomatoch nachádza práve tento druh operačného systému. „Áno, naše bankomaty používajú operačný systém Windows XP. Pripravujeme prechod na novšiu verziu operačného systému, ktorú zabezpečí náš dodávateľ v potrebnom čase bez toho, aby boli obmedzené služby pre klientov,“ potvrdila hovorkyňa Sberbank Ľubomíra Chmelová.

Niektoré banky už začali s výmenou, napríklad Slovenská sporiteľňa. „Všetkých takmer 800 bankomatov Slovenskej sporiteľne má nainštalovaný operačný systém Windows XP Embedded. Už sme však pristúpili k výmene starých bankomatov za nové. Nové bankomaty budú mať nainštalovaný operačný systém Windows 7,“ dodal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Všetky banky však sľubujú, že výmenu systému klienti ani nepostrehnú. Navyše drvivá väčšina slovenských bankomatov má nainštalovanú verziu s podporou až do roku 2016.

01 - Modified: 2006-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pálffy zvažuje návrat na ľad
01 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 02 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. apríl 2024 08:32