StoryEditor

Média a technológie. Toto sú nové elity biznisu podľa Forbes

28.01.2016, 20:10
Mladí podnikatelia inšpirujú svet.

Magazín Forbes z nich vybral tridsať najvýznamnejších inovátorov z Európy, ktorí v budúcnosti majú reálnu šancu hrať významnú úlohu vo svetovom biznise. Vyvíjajú aplikácie pre migrantov aj smartšperky.

Už nie bane alebo ťažba ropy. Nové smery biznisu určia podľa magazínu Forbes v najbližších rokoch hlavne technológie, trendy v sociálnej oblasti alebo inovácia.

Medzi podnikateľmi z Európy do tridsiatich rokov vidia experti prizvaní do ankety Forbesu niekoľko jasných lídrov budúcnosti. Napríklad dvadsaťdvaročného Rumuna Cornela Amarieia, ktorého spoločnosť Lumen vyvinula špeciálne zariadenie, ktoré vďaka 3D scanovaniu a senzorom pomáha nevidiacim vo slobodnejšom pohybe. Mladíkova spoločnosť ďalej vyvíja brzdové systémy a iné zariadenia pre automobilky Daimler, Ford alebo Volkswagen.

Šperky a médiá

Ako ďalší prísľub pre budúcnosť uvádza magazín 24-ročnú britskú podnikateľku Amber Athertonovú. Tá založila internetový obchod so šperkami My Flash Trash. Dnes je vo Veľkej Británii celebritou a predáva okrem iného aj vlastné kolekcie šperkov. Oceňovaná je hlavne vďaka inovatívnemu poňatiu predaja luxusného tovaru, pretože ich ako jedna z prvých neváhala predávať cez internet. Prvý milión libier zarobila z prenajatého bytu a bez zamestnancov.

Medzi ďalšie budúce hviezdy biznisu by mohla patriť tiež šarmantná 26-ročná Slovinka Urška Sršenová. Jej spoločnosť BellaBeat vyvíja smartšperky, mobilné aplikácie aj oblečenie. V súčasnosti má už okrem Slovinska pobočky aj v San Fransicu, Šanghaji a Záhrebe.

Inovatívnou inšpiráciou najmä pre média môže byť počin 29-ročného Holanďana Ernsta Jana Pfautha. Na odvodoch dobrovoľných darcov nazbieral 1,7 milióna eur, aby rozbehol investigatívnu žurnalistickú online platformu bez reklám De Correspondent.

Vedec aj raperka

V súčasnosti mimoriadne oceňovaná je tiež práca 27-ročnej Francúzsky Joséphine Goubeovej. Riaditeľka spoločnosti Migreat chce zmierniť svetovú utečeneckú krízu. Ako jeden z prvých zamestnancov u Migreat, ktorá bola založená v roku 2012, pomohla vytvoriť online platformu, ktorá dáva utečencom, migrantom a ostatným vysídleným osobám jednoduchý návod, ako zaobchádzať so žiadosťou o víza a vyhľadať služby v mieste ich nového bydliska.

Medzi tridsiatkou budúcich lídrov sú ďalej podnikateľ v reštauračnom biznise Tom Sellers, vedec Cesar Velasco Muñoz, ale aj nemecká poslankyňa Európskeho parlamentu Julia Reda alebo britská raperka Little Simz.

01 - Modified: 2008-01-22 20:44:54 - Feat.: 0 - Title: Hort verzus Fico. Jeden z nich klame
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:53