StoryEditor

Slovenským bankám dnes pribudol konkurent. Z Fínska

20.08.2014, 11:36
Autor:
jmjm

Dnes spustil svoje služby na Slovensku bankový startup Holvi. Fínsky internetový projekt, ktorý bude konkurovať slovenským bankovým domom, zacieli na malé podniky. Sľubuje im hlavne veľké časové úspory pri manažovaní financií. „Naša služba vyvolala na Slovensku veľký záujem,“ hovorí pre HN hovorkyňa Holvi Elina Räsänen.

Zatiaľ ich nepoznajú
„V súčasnosti nedisponujeme informáciami o vstupe vyššie uvedenej spoločnosti na náš trh, ako nám tiež nie je známy obchodný plán ani stratégia prípadného pôsobenia tejto spoločnosti na našom trhu,“ odkázala HN hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Solčányiová. Detailnejšie o vstupe nového hráča na trh sa nevedela vyjadriť ani Slovenská banková asociácia. „Vo všeobecnosti však platí, že vstup nového subjektu na trh rozširuje konkurenčné prostredie. Vyšší konkurenčný tlak môže viesť k zlepšeniu podmienok pre klientov v cieľovom segmente,“ skonštatovala hovorkyňa asociácie Zuzana Murcko.
Holvi vzniklo pred troma rokmi a bankovú licenciu dostalo od centrálnej banky vo Fínsku. Keďže škandinávska krajina patrí do eurozóny, môže teraz startup pôsobiť v celej únii.

Priestor tu je
Napriek silnému konkurenčnému boju na Slovensku vidia odborníci priestor na uplatnenie nového hráča. Nebude to mať však jednoduché. „Pri vstupe novej banky na trh je dôležitá nielen ponuka služieb, ale aj dôvera banky. Preto treba byť pri získavaní trhového podielu trpezlivý,“ hovorí expert na bankovníctvo z internetového portálu Finančná hitparáda Maroš Ovčarik. Je presvedčený, že priestor pre vstup nových hráčov na trh je, ťažké je však odhadnúť, či sa podarí spoločnosti získať kritickú masu klientov.
Holvi pritom podľa odborníkov prináša pre potenciálnych klientov výhody. „Účet sa dá otvoriť v priebehu niekoľkých minút, ponúka on-line predaj, vrátane vytvárania faktúr pre obchodníkov a ponúka online prehľad o financiách,“ zhrnul výhody analytik spoločnosti Capco Iľja Iliť. Projekt však má aj slabé miesta. Príkladom je platba vo výške 90 centov za každú prijatú či odoslanú platbu. Okrem toho si Holvi účtuje tri percentá z každej platby kartou.

01 - Modified: 2006-09-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K Tokiu sa blíži supertajfún Jagi
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 03 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 04 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 05 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:28