StoryEditor

K Tokiu sa blíži supertajfún Jagi

22.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Tokio -- Japonsko sa ešte nestihlo poriadne spamätať z minulotýždňového tajfúnu Šanšan a už ho ohrozuje ďalší. K japonským ostrovom sa blíži rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu silný tajfún Jagi. Podľa meteorológov by mohol zasiahnuť oblasť Tokia v nedeľu.
Búrka stále naberá na sile, čo desí najmä obyvateľov japonskej metropoly. Zdroje amerického námorníctva uvádzajú, že dnes sa zrejme Jagi dostane do kategórie supertajfúnov. Vietor, ktorý ho sprevádza, môže mať v nárazoch rýchlosť až 285 kilometrov za hodinu, čo zdvihne vlny do výšky 12 metrov.
Tajfún Jagi, čo znamená v japončine koza, je už štrnástym tajfúnom tohtoročnej sezóny. Včera sa nachádzal neďaleko malých japonských ostrovov Hahadžima a Čičidžima, ktoré ležia asi tisíc kilometrov juhozápadne od Tokia.
Minulú nedeľu zabíjal na juhu Japonska tajfún Šanšan. Vyčíňanie živla neprežilo deväť ľudí a viac ako 300 ďalších bolo zranených. Jeden človek je stále nezvestný. Šanšan sprevádzal silný vietor s rýchlosťou 145 kilometrov za hodinu a prudké lejaky, ktoré spôsobili aj veľké škody. Traja ľudia zahynuli po tom, čo ich zasiahli dvere supermarketu, ktoré vytrhol silný vietor. Desiatky ľudí zranili črepiny okenných tabúľ a padajúce stromy. Náraz víchrice vykoľajil aj regionálny vlak so 45 cestujúcimi. Na ostrove Kjúšú museli pre vyčíňanie tajfúnu Šanšan zrušiť viac ako 400 štartov a pristátí lietadiel a množstvo spojov rýchlovlaku TGV. Z postihnutých oblastí evakuovali najmenej 100-tisíc ľudí. ČTK

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 10:34