StoryEditor

Grécka žiadosť o predĺženie pomoci je Trójsky kôň, tvrdia Nemci

20.02.2015, 08:22
Autor:
TASRTASRSITASITA

Žiadosť Grécka o predĺženie finančnej pomoci, ktorú dnes predložilo eurozóne, nie je postačujúca. Neobsahuje požadované záväzky. Vyhlásil dnes nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel, podľa ktorého kľúčovou otázkou je, aké reformy je nová vláda v Aténach ochotná prijať. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

List, ktorý Grécko poslalo, tak môže byť len začiatkom rokovaní, uviedol Gabriel vo svojom vyhlásení.

Nie je to skutočné riešenie

V podobnom duchu dnes reagoval na grécku žiadosť hovorca spolkového ministerstva financií Martin Jäger.

"List z Atén nie je skutočným návrhom riešenia," uviedol pre agentúru DPA Jäger, podľa ktorého sa Grécko so svojou žiadosťou v skutočnosti snaží zabezpečiť si preklenovací úver bez plnenia podmienok záchranného programu. "List nezodpovedá kritériám dohodnutým v pondelok na rokovaní Euroskupiny," dodal.

Európska komisia (EK) napriek tomu grécku žiadosť uvítala a označila ju za snahu o kompromis. Podľa hovorcu EK Margaritisa Schinasa môže otvoriť cestu k "rozumnému kompromisu". Dodal, že ministri financií eurozóny (Euroskupina) podrobne preskúmajú žiadosť Atén a sformulujú odpoveď.

Nemeckí experti však považujú grécku žiadosť o predĺženie finančnej pomoci za "trójskeho koňa", ktorého cieľom je ukončiť terajší záchranný program.

Hrozí platobná neschopnosť

Berlín žiada Grécko o "jasné a presvedčivé záväzky, že sa usiluje o úspešné dokončenie programu," uvádza sa v zhrnutí na záver diskusie expertov z členských štátov eurozóny, ktorú získala agentúra DPA.

Nemeckí experti preto navrhujú, aby grécki veritelia namiesto snahy o dosiahnutie dohody radšej pozorne preskúmali súčasnú fiškálnu situáciu zadlženej krajiny, aby zistili, či sa návrhy predložené v liste zhodujú s reformami, ktoré Atény sľubujú.

A nakoniec, nemeckí experti navrhujú, že Grécko by nemalo dostať 10,9 miliardy eur na rekapitalizáciu bánk.

Ministri financií eurozóny sa v piatok (20. 2.) stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, aby prerokovali oficiálnu žiadosť gréckej vlády o 6-mesačné predĺženie úverového programu. Krajiny eurozóny požadujú od Atén, aby jasne prisľúbili, že budú plniť dohodnuté reformné a úsporné opatrenia.

Aktuálny záchranný program pre Grécko sa skončí o polnoci 28. februára. Uvoľnenie posledných tranží zo záchranných úverov je pozastavené. Bez ďalšej finančnej pomoci hrozí Grécku platobná neschopnosť.

Riešenie sa nájde rýchlo, myslí si francúzsky premiér

 

Francúzsky premiér Manuel Valls označil návrhy, ktoré veriteľom predložila grécka vláda, za veľmi povzbudivý signál, že sa v spore o záchranný program Grécka podarí rýchlo nájsť riešenie. „Beriem posledné deklarácie a rozhodnutia gréckeho premiéra ako veľmi povzbudivý signál, že riešenie je možné, a to veľmi rýchlo,“ povedal Valls vo francúzskom parlamente. 

01 - Modified: 2007-03-20 13:26:00 - Feat.: 0 - Title: Čína povolila 4 zahraničným bankám operácie v jüanoch
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:30