StoryEditor

Ekonómovia varujú: Nemecko môže položiť celú eurozónu

11.04.2014, 14:18
Autor:
dujduj
Poprední ekonómovia varovali vládu Nemecka, že kroky na zažehnanie dlhovej krízy boli nedostatočné a ďalšia recesia môže vyústiť do rozpadu eurozóny.

Top ekonómovia varujú Nemecko, že dlhová kríza v eurozóne je stále nebezpečná. Reči o tom, že eurozóna sa prebúdza a obavy z krízy môžeme zažehnať sú podľa nich predčasné.

Dlhová kríza v eurozóne sa prehlbuje a hrozí, že opäť prepukne v ešte väčšom meradle, v prípade ďalšej vlny recesie. Varovali ekonómovia v diskusii s nemeckými úradníkmi.

"Dlhy nad 130 percent HDP v Taliansku a 170 percent HDP v Grécku sú receptom na katastrofu. A to potom, ako sa dostaneme do ďalšej recesie," povedal profesor Charles Wyplosz zo Ženevskej univerzity.

Dnešní politici sa podľa profesora Wyplosza domnievajú, že kríza sa skončila a nechcú riešiť základné otázky fiškálnej únie a verejných dlhov.

Opačný názor mal na konferencii generálny riaditeľ nemeckého ministerstva financií Ludger Schuknech. Ten trval na tom, že dlhmi najviac postihnuté štáty eurozóny sú na dobrej ceste k uzdraveniu sa a končia záchranné programy Európskej únie a Medzinárodného menového fondu jeden po druhom. Preto podľa neho nie je potrebný žiadny posun v politike boja proti dlhom. "Stratégia je v úplnom poriadku. Musíme znížiť dlhy a to je teraz konsenzus," dodal Schuknech.

Tento optimizmus je v ostrom rozpore s výhľadom takmer každého ekonóma, ktorý sa zúčastnil diskusie v Berlíne. Charles Dallara, bývalý šéf Medzinárodného inštitútu financií a hlavný vyjednávač globálnych bánk pri gréckej reštrukturalizácii uviedol, že politici urobili len veľmi málo preto, aby sa eurozóna dostala na životaschopnú úroveň.

"Nemali by sme sa rozptyľovať tým, čo sa deje na finančných trhoch. Musíme sa urýchlene pozrieť na základy ekonomík v Taliansku a Španielsku. Tempo oživenia je tak pomalé a bolestivé, že to bude veľká výzva pre demokraciu," uviedol.

Uťahovanie opaskov v týchto krajinách bolo príliš silné a štrukturálne reformy nedosahovali stanovené ciele. Krajiny tak veľmi rýchlo prichádzajú o svoj kredit a posilňujú nedôveru k celistvosti eurozóny.

Ekonómom sa tiež nepáči odmietavý postoj Nemecka k tomu, aby sa euroval priamo zúčastňoval na rekapitalizácii bánk. Je to podľa nich jediná šanca, aby sa zabránilo väčším problémom kvôli čomu by sa situácia sa vymkla kontrole. Záťažové testy, ktorým chce v tomto roku ECB podrobiť banky v eurozóne, môžu odhaliť kostlivcov v šatníku. Banky by sa tak mohli dostať do veľkých problémov a padnúť.

Podľa profesora Humboltovej Univerzity Michaela Burda je najväčším problém eurozóny práve Nemecko. "Nemecko sa musí stať menej konkurencieschopné, inak eruozóna neprežije." Nemecko musí znížiť svoj obchodný prebytok a zvýšiť mzdy.

Testovanie bánk má podľa ekonómov veľký potenciál na to, aby spustilo ďalšiu vlnu krízy. Existujú obavy, že sa írski, portugalskí, španielski a talianski veritelia testov zľaknú a nechajú banky napospas problémom s nesplácanými úvermi.

Nemecko a veriteľské štáty sa potom budú musieť rozhodnúť, či budú akceptovať fiškálne transfery, alebo či ukončia projekt spoločnej meny a nechajú eurozónu rozpadnúť sa.

Benn Steil z Rady pre zahraničné vzťahy varoval, že dosiahnutie primárnych rozpočtových prebytkov v Taliansku a Grécku môže byť nakoniec Pyrrhovým víťazstvom. História totiž ukazuje, že príliš zadlžené krajiny sú s najväčšou pravdepodobnosťou odsúdené na bankrot.

Zdroj: The Telegraph

 

 

01 - Modified: 2006-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Artmedia hrá o čelo tabuľky v Žiline
01 - Modified: 2022-06-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Hrozí Európe ďalšia dlhová kríza? Tá grécka by bola oproti tejto trpaslík, hovorí pre HN analytik 02 - Modified: 2022-06-15 13:46:51 - Feat.: - Title: Prekliatie talianskeho dlhu je varovným prstom pre Matoviča 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 05 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:35