StoryEditor

Rusko si začína kresliť daňový raj

24.04.2013, 00:00
Moskva tvorí mapu off-shore centra. Cez banku, ktorej akcionárom je Slovensko.

Nápad ruského premiéra Dmitrija Medvedeva neprísť o ruských boháčov a vplyvných ľudí, ale vytvoriť im daňový raj doma, začína v krajine dostávať reálne kontúry. Kým nateraz sa hovorilo len o tom, že by mal byť na ruskom Ďalekom východe v oblastiach Kurily a Sachalinu, najnovšie ruské médiá priniesli plán Kremľa. Paradoxne, týkal by sa aj Slovenska a slovenskej vlády, ktorá chce proti daňovým rajom bojovať.

„Off-shore zónu pre ruské firmy aj jednotlivcov by ponúkala Medzinárodná investičná banka na ruskom Ďalekom východe,“ napísal portál Finmarket. Citoval dôveryhodné zdroje z ruského ministerstva financií. Slovensko je akcionárom tejto banky. „Sme stále členskou krajinou banky,“ potvrdil aj hovorca slovenského rezortu financií Radko Kuruc. Ako však dodal, žiadne informácie tohto druhu nemajú. „O takomto rozhodnutí by sme museli ako akcionári hlasovať,“ dodal.
Bohatí Rusi sú dnes atakovaní z viacerých strán.

Jednak cez vyháňanie z rajov, ako to robí Cyprus. „Peniaze našich spoločností tam zostali zamrznuté. Chceme, aby sa tieto peniaze opäť dostali k majiteľom,“ povedal ruský minister financií Anton Siluanov na summite G20. Tam aj naznačil, že ak ostrov chce lepšie podmienky pri splácaní úveru z Ruska, musí vytvoriť pre Ruskú komerčnú banku, ktorá je cyperskou dcérou ruskej VTB, normálne podmienky. A nie je to len Cyprus, čo znepríjemňuje život vplyvných Rusov.

Návrat domov
„Je tu veľa ruských politikov, nie vrcholných, ale na nižšej úrovni. Aj veľa štátnych úradníkov, ktorí majú nehnuteľnosti v Čiernej Hore,“ povedal napríklad pred pár dňami pre médiá jeden z pracovníkov čiernohorskej realitnej kancelárie, ktorá sprostredkúva predaj apartmánov na pobreží. Od vypuknutia krízy v roku 2008 boli podľa majiteľa realitky GRA-MAR Ljubomira Novakoviča zahraničnými kupcami nehnuteľností v Čiernej Hore hlavne Rusi. A hoci ani jedna z krajín na Jadrane nepatrí medzi daňové raje, tamojšie lacné domy lákajú aj ako dobrá investícia. Teraz sa to môže zmeniť. Pod vplyvom honby na daňové raje dal prezident Vladimir Putin do 1. júna na výber. Buď sa štátni a celkovo verejní činitelia vzdajú majetkov a účtov v zahraničí, alebo prídu o funkcie. Lenže hrozba, že Rusi majetok či peniaze presunú viac do tieňa pozornosti, je väčšia. Aj preto sa v Rusku už skloňuje vytvorenie vlastného daňového raja.

Na východ do raja
Špeciálna offshore zóna by mala podľa premiéra Dmitrija Medvedeva vzniknúť na ruskom Ďalekom východe. Zatiaľ sa hovorí o Kurilách a Sachaline. Tam by platil špeciálny legislatívny aj daňový režim pre sídla firiem. Podľa zdrojov Finmarketu by sa finančnou inštitúciou ponúkajúcou tam klientom výhodné podmienky mala stať Medzinárodná investičná banka. Banka na to predpoklady má. Podľa zástupkyne riaditeľa PR oddelenia banky Elizavety Pašenkovej má špeciálny status, nepodlieha národnej ani bankovej regulácii. Má aj medzinárodnú imunitu. „O banke sa uvažuje ako o vytvorení medzinárodného finančného centra,“ hovorí Pašenková. No hoci o zámere vytvoriť offshore zónu v Rusku vie, nik vraj banku do diskusie o takýchto projektoch zatiaľ nezapojil.

Ak by však banka bola akokoľvek zapojená do vytvorenia offshore zóny, participovali by sme cez členstvo v banke na daňovom raji aj my. Odborníci však i tak veľkú šancu vzniku takejto zóny nedávajú. „Ak táto banka chce zlepšiť podnikateľské prostredie v Rusku nižšími sadzbami pre niektoré bankové produkty, je to zaujímavé, ale s výhodami daňového raja to nesúvisí,“ hovorí analytik Akont Trust Viktor Hába. Podľa neho môže dôjsť len k jednoduchšiemu transferu v rámci daňových štruktúr, ktoré ruskí podnikatelia veľa využívajú. „No nejde o výhodnejšie daňové sadzby, len o flexibilnejšie toky peňazí,“ dodáva. Obdobne skepticky sa aj domáci analytici dívajú na to, že by sa do ruského raja hrnuli podnikatelia. Hlavne, keď nie je jasné, či by Moskva zostala bokom od akýchkoľvek zásahov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:48