StoryEditor

Dánsko končí ako raj hypoték. Na nátlak ratingoviek

07.03.2014, 23:00
Dánsko dotuje hypotéky aj ľuďom s vysokými príjmami. Agentúry sa im za to vyhrážajú znížením ratingu.

Dán Jacob Larsen, šéf softvérovej fimy BridgeIT, má tri deti, dve autá a luxusný dom na predmestí Kodane, na ktorý si zobral vysokú hypotéku na 30 rokov. Hoci jeho zárobok patrí medzi tie nadpriemerné, štát mu napriek tomu z veľkej časti prispieva na pravidelné mesačné splátky na hypotéku. Umožňuje to štedrý systém severskej krajiny, ktorá každoročne dáva zo štátneho rozpočtu na pomoc ľuďom s hypotékami obrovské peniaze. „Pre nás táto pomoc znamenala, že sme mali k dispozícii viac peňazí. Veľa sme vďaka tomu cestovali, dopriali sme našim deťom, mali sme jednoducho skvelý život,“ hovorí Larsen.
Štedrý štát
Teraz je takémuto životu na vysokej nohe koniec. Krajina totiž tieto benefity onedlho stopne. Stane sa tak aj na nátlak amerických ratingoviek, ktoré kvôli veľkému rozhadzovaniu peňazí varujú Dánov pred znížením ich hodnotenia. Nadmerné výdavky bánk totiž odrádzajú investorov, ktorí do nich vkladajú svoje peniaze. Rizikom môže byť kolaps bankového systému v krajine. Vláda sa preto rozhodla zakročiť a hypotekárny systém po takmer dvadsiatich rokoch výrazne zmení.
Jacob Larsen je jedným z mnohých Dánov, ktorí si na svoj dom zobrali pôžičku s ročnou fixáciou. Až traja z desiatich Dánov išli na hypotéky rovnakým spôsobom. Oplatí sa im to totiž kvôli rekordne nízkym úrokovým sadzbám a ústretovému systému, ktorý povoľuje upraviť si sadzby každých šesť mesiacov.
Na to však tvrdo dopláca dánska štátna pokladnica, ktorá každý rok dáva na refinancovanie hypotekárnych papierov okolo 12 miliárd eur. To sa v poslednej dobe prestalo páčiť Dánskej centrálnej banke aj ratingovej agentúre Standard & Poor, ktoré požadujú okamžitú zmenu.
Riziká pre banky
Banky sa totiž týmto spôsobom stali doslova závislými od krátkodobého financovania. S tým chce dánska vláda urobiť koniec. Najnovšie navrhla predĺženie doby splatnosti dlhopisov použitých na financovanie úverov z jedného na dva roky.  A to najmä v takom prípade, ak bude úroková sadzba úverov vyššia o päť percent, než na dlhopisoch. Takýmto spôsobom chce zabrániť riziku z krátkodobého financovania.
Analytici však nepredpokladajú, že to krajine pomôže. „Zákon nebude odrádzať od využívania krátkodobých hypotekárnych úverov,“ tvrdí Alexander Ekbom, analytik ratingovej spoločnosti Standard & Poor.
O novom zákone má dánsky parlament diskutovať prvého apríla.

01 - Modified: 2006-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lipšic chce opäť trestať firmy
01 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 02 - Modified: 2024-04-25 14:21:06 - Feat.: - Title: Hypotéky lacnejú. Dve slovenské banky teraz oznámili nižšie úroky, ďalšie by sa podľa expertov mohli pridať 03 - Modified: 2024-04-25 07:06:14 - Feat.: - Title: Ako zvládnuť vysoké splátky hypotéky bez pomoci štátu? Dá sa to dosiahnuť týmito spôsobmi 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:58