StoryEditor

Apple vyrába nepotrebné hračky a hrozí mu bankrot, tvrdí Faber

19.10.2013, 00:04
Podľa známeho švajčiarskeho investora je Apple problémová spoločnosť a môže zbankrotovať ako Polaroid.

Apple je problémová spoločnosť, ktorá vyrába nepotrebné hračky. Môže preto byť na ceste k zániku. Myslí si to známy investor Marc Faber. "To je ten typ akcie, o ktorý sa naozaj nezaujímam," vyhlásil vydávateľ reportu Gloom, Boom&Doom v rozhovore pre stanicu CNBC. Dodal, že spoločnosť s nahryznutým jablkom v logu, ktorá má na účtoch desiatky miliárd dolárov, nemusí nutne zbankrotovať, ale "nakoniec by mohla."  Nestane sa to vraj zajtra ani pozajtra, ale Apple by podľa Fabera, známeho pre svoje apokalyptické predpovede, mohol stretnúť podobný osud, ako iné technologické firmy, ktoré sa kedysi hriali na výslní pozornosti investorov, ale potom zaostali za inovačným tempom doby.

"Toto je niečo ako Polaroid v 70. rokoch minulého storočia," vyhlásil Faber s odkazom na firmu, ktorú rovnako ako Apple založil a viedol známy inovátor, ale nakoniec z manažmentu odišiel. "Dr. Edwin Land, zakladateľ  firmy Polaroid, mal v správe viac patentov než ktokoľvek iný na svete," pripomenul Faber. Land mal v Spojených štátoch zaregistrovaných najviac patentov po Thomasovi Edisonovi. Svoju spoločnosť opustil v roku 1982, kedy sa vzdal kresla v predstavenstve aj pozície výskumníka. O 19 rokov neskôr Polaroid požiadal o ochranu pred veriteľmi a väčšinu biznisu rozpredal v bankrotovom konaní. Polaroidový film do známych fotoaparátov, ktoré prišli na trh v roku 1948, sa k údivu mnohých fanúšikov prestal predávať v roku 2009. V roku 2010 sa kreatívnym riaditeľom zvyšku spoločnosti stala Lady Gaga.

Apple na tom podľa posledných výsledkov rozhodne tak zle nie je. Spoločnosť má v súvahe 43 miliárd dolárov v hotovosti a v likvidných inštrumentoch. Za druhý kvartál roku 2013 jej tržby predstavovali 35 miliárd dolárov a podľa včerajšieho záveru obchodovania v New Yorku jej trhová kapitalizácia presahuje 450 miliárd dolárov. Nedávno zverejnila ďalšie verzie telefónov iPhone (5S a 5C) a budúci utorok by mala predstaviť vylepšené modely tabletov iPad a iPad mini. Včera tiež Apple investorov potešil perspektívnou personálnou akvizíciou. Po mesiacoch hľadania sa mu do čela divízie maloobchodu podarilo získať doterajšiu výkonnú riaditeľku britského luxusného výrobcu Burberry Angelu Ahrendts, ktorá v čele odevného reťazca odviedla skvelú prácu.

Apple sa v poslednom roku potýka s odlivom záujmu investorov, ktorý je pripisovaný tvrdo súperiacim konkurentom typu juhokórejského Samsungu a tiež opozeranosti produktovej palety, ktorá čiastočne stratila na lesku a exkluzivite. Tržby v rozširujúcej sa sieti obchodov v druhom kvartáli vôbec prvýkrát od globálnej recesie v roku 2009 medziročne klesli. Akcie spoločnosti za posledný rok stratili 23%. Práve na drsné podmienky v rýchlo sa meniacom technologickom odvetví upozornil Faber vo svojom vystúpení a dodal, že korporátne kroniky sú plné hrobov bývalých lídrov trhu. Na Apple mu tiež vadí skutočnosť, že jeho produkty sa vezú na módnej vlne. "Je to v zásade továreň na hračky pre dospelých," vyhlásil investičný guru.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, WSJ)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-07-28 16:08:00 - Feat.: 0 - Title: Teplota vzduchu v Česku atakuje hodnotu 35 stupňov
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:27