Celosvetový dopyt po čokoláde prevyšuje ponuku kakaa. V roku 2020 by mohol "čokoládový deficit" podľa predpovedí dosiahnuť milión ton. Nedostatok tlačí cenu základnej suroviny hore - za posledných desať rokov sa cena kakaa viac ako zdvojnásobila.
Raketový rast ceny
Poprední svetoví výrobcovia čokolády varujú, že za pár rokov by sa mohla čokoláda stať vzácnym tovarom. Produkcia hlavnej ingrediencie - kakaa - totiž nestíha pokryť neustále sa zvyšujúci dopyt. To tlačí ceny čokolády nahor. Najväčší svetový výrobca čokolády Barry Callebaut sa obáva, že okolo roku 2020 môže kakao dôjsť, upozorňuje britský The Telegraph. Spoločnosť vo svojich výsledkoch uvádza, že za posledný rok predala 1,72 milióna ton čokolády, takmer o dvanásť percent viac ako v predchádzajúcom období. Rastúci dopyt v kombinácii so zlým počasím, strachom z eboly a úrodou napadnutou chorobami vytlačili ceny kakaa o štvrtinu vyššie.
Ak bude tento trend pokračovať, cena za tabuľku čokolády sa stane neúnosnou. Barry Callebaut pritom nie je jediným výrobcom, ktorý to tvrdí. Obavy o budúcnosť čokoládového priemyslu vyjadrila v roku 2012 vtedajší šéfka spoločnosti Mars Chocolate UK Fiona Dawson. V roku 2020 bude podľa nej na svetovom trhu s kakaom chýbať milión ton tejto suroviny. Na vine sú vraj rastúce ekonomické a ekologické tlaky na pestovateľov kakaa. Podobnú predpoveď vlani zverejnila aj Medzinárodná organizácia kakaa. Podľa nej by v roku 2030 mohli na trhu chýbať dva milióny ton kakaa.
Plantáže kakaovníka boli napadnuté chorobou Frosty Pod Rot, ktorá zlikvidovala tretinu svetovej úrody kakaa. V oblasti Pobrežia Slonoviny a Ghany, kde sa pestuje 70 percent svetových zásob kakaa, navyše udreli suchá. Niektorí farmári sa preto preorientovali na pestovanie lukratívnejších komodít, obilia a kaučuku.
Čokoláda bude sladšia a mäkšia. Kvôli lacnejším ingredienciám
Dopyt po čokoláde ale rastie, a to na všetkých najväčších svetových trhoch - v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Rusku, Nemecku i Francúzsku. Čokolády sa nemôžu nasýtiť ani Ázijčania a obyvatelia Blízkeho východu. "Čína a India teraz majú veľmi sladké chute. To vytvára tlak na dodávateľov. Ceny kakaa tlačí nahor aj rastúca obľuba tmavej čokolády s vyšším obsahom kakaa v západných krajinách, "hovorí Lauren Bandy, analytik zo spoločnosti Euromonitor International.
Podľa Angusa Kennedyho, redaktora ekonomického magazínu Kennedy 's Confection, bude tabuľka čokolády v budúcnosti sladšia a mäkšia. Drahé kakao v nej totiž budú nahrádzať cukor a rastlinný olej. "Jej chuť nemá nič spoločné s čokoládou, ako ju poznáme a milujeme dnes," doplnil.