StoryEditor

Facebook dosiahol rekordný zisk

25.04.2014, 00:00
Sociálne siete

Akcionári Facebooku majú dôvod na radosť. Včera totiž výsledky tohto technologického gigantu vyrazili dych nielen trhom, ale prekonali aj očakávania analytikov. Zisk najväčšej internetovej sociálnej siete na svete totiž za prvé tri mesiace tohto roka vrástol na 642 miliónov dolárov, čo predstavuje 25 centov na akciu.

Trojnásobný nárast zisku

Je to takmer trojnásobný nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Vtedy zisk Facebooku dosiahol 219 miliónov dolárov, teda deväť centov na akciu. Spoločnosť tak prekonala aj tie najoptimistickejšie očakávania analytikov, ktorí jej v sledovanom období predpovedali zisk 24 centov za akciu. Sieti pritom naďalej rastie aj počet priaznivcov. Na konci marca evidovala 1,28 miliardy používateľov, ktorí sa na ňu pripájajú aspoň raz mesačne. Predstavuje to medziročný nárast o 15 percent. A počet používateľov, ktorí sa na sieť pripájajú každý deň, stúpol o vyše pätinu na 802 miliónov ľudí.

Stávka na reklamu

Facebook tak opäť potvrdil, že väčšina analytikov sa pri jeho vstupe na burzu mýlila. Hovorili vtedy o fiasku a nedávali sociálnej sieti veľké nádeje na úspech. Spoločnosť Marka Zuckerberga sa však naplno zamerala na reklamu a tento krok sa jej vydaril.

Tržby z reklamy pritom tvoria väčšinu príjmov spoločnosti. V prvom štvrťroku dosiahli 2,27 miliardy dolárov. Z toho tržby z reklamy v mobilných telefónoch stúpli o necelé tri pätiny na 1,42 miliardy dolárov. Celkové príjmy z reklamy oproti prvému kvartálu minulého roka stúpli o 82 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:07