StoryEditor

Miliardár Branson dal zamestnancom darček. Dovolenku bez hraníc

26.09.2014, 14:06
Autor:
slsl
Zamestnanci Virgin Group si môžu vziať dovolenku kedy chcú a ako dlho chcú.

Dovolenka kedykoľvek. A na ľubovoľne dlho. Pre nás, ktorí máme 20 dní dovolenky za rok je to sen, pre zamestnancov Virgin Group je to realita. Zakladateľ firmy Richard Branson rozhodol, že dovolenka v jeho firme bude bez obmedzení. Inšpiroval sa firmou Netflix, ktorá takto udeľuje voľno už od roku 2002.

Voľno za peniaze

Ak zamestnanci ukážu, že ich absencia nebude mať zlý vplyv na firmu alebo ich kariéru, môžu si vziať dovolenky koľko chcú. To je najnovší recept Richarda Bransona. Nápad mu vnukla jeho dcéra Holly, ktorá mu poslala článok o firme Netflix, ktorá takúto vymoženosť ponúka už dávno. „Mala nápad, že by bolo "veľmi Virginské" urobiť to isté,“ hovorí Branson v liste zamestnancom. Virgin sa tak zaradí medzi jedno percento amerických firiem, ktoré takýto benefit majú.

Firma Netflix, ktoru sa miliardár inšpiroval, má zavedenú dovolenku bez limitov už od roku 2002. Zistili totiž, že v Kalifornii neexistuje zákon, ktorý by definoval pravidlá pre čerpanie dovolenky. Jeho zakladateľ Reed Hasting sa teda rozhodol, že bude dávať zamestnancom voľno neformálnou cestou. Zamestnanci tak nemusia vypĺňať formuláre, stačí dovolenku prediskutovať so svojimi šéfmi. Iný model má zase firma Evernote. Tá dokonca za týždeň voľna zaplatí zamestnancovi tisíc dolárov.

Riziko voľna

Niektorí odborníci, ktorých oslovil portál Business Insider však tvrdia, že takýto krok nevedie k častým absenciám, skôr naopak – hrozí, že niektorí príliš zapálení ľudia si nevyberú voľno vôbec. Profesorka Lotte Bailyn z MIT napríklad tvrdí, že zamestnanci sa môžu cítiť preťažení z robenia príliš veľa rozhodnutí. „Nevyzerá to ako dôkladne premyslená vec,“ hovorí profesorka. „Bez jasných pravidiel ľudia netušia, čo si z takejto politiky vziať. Najprogresívnejšie politiky sú dnes také, ktoré zamestnancom dávajú za povinnosť vziať si voľno,“ hovorí.

Bloger Jacob Kaplan-Moss si zase myslí, že niektorí sa môžu cítiť vinní za to, že si berú viac voľna ako kolegovia. „Môže to skončiť prepracovaním, pretože ľudia často nevedia, koľko dní voľna je ešte v norme,“ hovorí. 

01 - Modified: 2006-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Galéria hn
01 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Pokračovanie Rebel Moon či nový seriál o legendárnom sériovom vrahovi. Netflix prinesie v apríli poriadnu jarnú nálož 02 - Modified: 2024-03-22 11:30:00 - Feat.: - Title: Je to potvrdené! Oscarový Cillian Murphy si zopakuje ikonickú rolu Thommyho Shelbyho v Peaky Blinders 03 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 04 - Modified: 2024-03-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Toto vieme o novej sérii Black Mirror. Tvorcovia prezradili podrobnosti, čaká nás návrat obľúbených postáv? 05 - Modified: 2024-03-13 10:32:30 - Feat.: - Title: Skvelá správa pre fanúšikov Narnie. Netflix pripravuje nové filmy, režírovať ich bude žena, ktorá dala svetu Barbie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:44