StoryEditor

Zomrel najbohatší Poliak. Miliardár, ktorý tlačil Európanov do Afriky

29.07.2015, 11:46
Jan Kulczyk bol s majetkom 15 miliárd zlotých niekoľko rokov najbohatším mužom Poľska.

Zbohatol počas chaotického obdobia postkomunistického Poľska, výnosné investície videl najmä v rope, prírodných zdrojoch a pive a za kontinent budúcnosti považoval Afriku. Reč je o mužovi, ktorý od začiatku tisícročia okupoval prvú priečku najbohatších Poliakov, Janovi Kulczykovi. Šesťdesiatpäťročný investor v noci z utorka na stredu náhle zomrel vo Viedni. Odhadovaná výška majetku, ktorý zanechal, sú štyri miliardy dolárov.

Neznáme dôvody
Správu o smrti podnikateľa zverejnilo tlačové oddelenie jeho investičnej spoločnosti Kulczyk Investment. „V noci 29. júla zomrel Jan Kulczyk vo veku 65 rokov na pooperačné problémy v nemocnici vo Viedni,“ potvrdila pre HN hovorkyňa spoločnosti Marta Wasocka-Antonsen. Žiadne podrobnosti nie sú známe, podľa niektorých zdrojov však bola jeho smrť nečakaná. Podstúpiť mal len rutinný kardiochirurgický zákrok.

 

Predával štátne firmy
Jan Kulczyk začal s podnikaním v roku 1981, keď založil jednu z prvých poľských firiem so zahraničným kapitálom v Poľsku. V roku 1988 bola jeho ďalšia spoločnosť Kulczyk Tradex jediným oficiálnym veľkopredajcom Volkswagenov a Audi v krajine.

O tri roky neskôr vznikla firma Kulczyk Holding, ktorá sa stala súčasťou Kulczyk Investments. Prostredníctvom nej investor získaval významné podiely vo svetových i v domácich energetických, chemických a pivovarníckych firmách.

Jeho bohatstvo rástlo v 90. rokoch v turbulentnom období po ére komunizmu. Kulczyk zarobil skupovaním vládnych firiem a ich predajom súkromným podnikateľom.

Charizmatický podnikateľ
Vo svojich investíciách sa zameral na telekomunikačné firmy, neskôr na energie. Investoval do ropných firiem, vyhľadávania ložísk, alternatívnych zdrojov energií i do infraštruktúry, no medzi jeho najziskovejšie podiely patria tri percentá v juhoafrickej pivovarníckej spoločnosti SAB Miller.

Svoje portfólio rozširoval o firmy pôsobiace v Afrike, ktorú považoval za kontinent budúcnosti. Minulý rok prenechal pozíciu výkonného riaditeľa v Kulczyk Investments svojmu synovi Sebastianovi, jeho dcéra Dominica je členkou dozornej rady. Napriek tomu bol podnikateľ vo firme stále aktívny.  

S Kulczykom sa pri príležitosti Európskeho ekonomického kongresu stretol aj šéf českého železničného prepravcu Leo Express Leoš Novotný. „Stretli sme sa na kongrese a potom ešte niekoľkokrát v jeho kancelárii, spolupracoval som aj s jeho synom Sebastiánom," povedal pre HN.

Kulczyk ho zaujal aj po osobnej stránke. „Zapôsobil na mňa neuveriteľnou charizmou, energiou a pritom pokorou a mladíckou zvedavosťou. Neprestával sa učiť nové veci, udržoval sa v obraze v najnovších trendoch a držal si tak náskok pred konkurenciou," dodal Novotný.

Podporoval umenie
Magazín Forbes odhadol Kulczykov majetok na štyri miliardy dolárov, od začiatku milénia bol teda najbohatším Poliakom. Výnimkou bol len rok 2007, keď v dôsledku rozvodu a deľby majetku klesol. V celosvetovom poradí bol 418. miliardárom sveta. Kulczyk sa angažoval aj v oblasti umenia.

Jeho Kulczyk Foundation vlastí v Londýne aukčný dom, ktorý okrem iného vystavuje diela najznámejšieho žijúceho poľského umelca Wojciecha Fangora. Minulý mesiac mu prezident Bronislaw Komorowski udelil vysoké štátne vyznamenanie za podporu kultúry.

Najväčšie aktíva investičnej spoločnosti Kulczyk Investments
Polenergia SA
Vertikálne integrovaná skupina spoločností pod značkou Polenergia pôsobí na poli získavania energií z konvenčných i nekonvenčných zdrojov, venuje sa tiež obchodu s energiou a jej distribúciou.
Podiel: 50,2 percenta
Ciech SA
Chemická skupina zlučujúca vyše 40 rôznych firiem, na varšavskej burze sa s jej akciami obchoduje od roku 2005. Patrí k lídrom na európskom trhu v oblasti výroby a predaja chemických látok.
Podiel: 51,4 percenta
Neconde Energy Limited
Konzorcium, ktoré má 45-percentný podiel na licencii OML 42 na Delte Nigeru, jednom z najväčších rezervoárov uhľovodíka na svete, od spoločnosti Shell. Podiel v Neconde dáva spoločnosti Kulczyk Investments prístup k lukratívnym možnostiam v Afrike.
Podiel: 40 percent
Autostrada Wielkopolska SA
Spoločnosť je majiteľom povolenia na stavbu a prevádzkovanie cesty A2 na západe Poľska z mesta Konin do mesta Nowy Tomisl. Kulczyk Investment má podiel aj v Autostrade Wielkopolskej II SA a vo firme Autostrada Eksploatacja SA.
Podiel: 24,1 percenta
San Leon Energy Plc
Spoločnosť sa zaoberá produkciou ropy a zemného plynu, odhadovaním a prieskumom konvenčných a nekonvenčných zdrojov energie. Rozlohou je to najväčšia európska firma vo výrobe bridlicového plynu.
Podiel: 3,49 percenta
Strata Limited
Kulczyk Investments odkúpilo aj 15,4 percenta podielov akcií spoločnosti Strata Limited, ktorá sa venuje vyhľadávaniu prírodných zdrojov a ich alternatív v Afrike.
Podiel: 15,4 percenta
Centar Plc.
Súkromná medzinárodná spoločnosť, ktorá investuje do ťažby minerálnych zdrojov v Afganistane a iných krajinách Strednej Ázie.
Podiel: 25 percent
SAB Miller Plc
Druhý najväčší producent piva, ktorého výroba siaha na šesť kontinentov. Juhoafrická spoločnosť je vlastníkom najväčšej pivovarníckej skupiny v Poľsku Kompania Piwowarska.
Podiel: 3 percentá


Boháči V4

 

Slovensko
Andrej Babiš
Majetok: 2,7 miliardy dolárov
Andrej Babiš, Čech so slovenským pôvodom, je vlastníkom koncernu Agrofert. Vydavateľstvo Mafra Slovakia, ktorého súčasťou sú aj Hospodárske noviny, je súčasťou mediálnej divízie skupiny Agrofert. 

 

Majetok Babiša, súčasného českého ministra financií, je podľa magazínu Forbes 2,7 miliardy dolárov. V poradí najbohatších ľudí sveta je na 737. mieste. 

Česko 
Petr Kellner
Majetok:
8,2 miliardy dolárov
Peter Kellner je v súčasnosti najbohatším Čechom. Je vlastníkom medzinárodnej finančnej skupiny PPF, ktorá však v súčasnosti zažíva pre ruské sankcie silný prepad. Súčasťou skupiny PPF je pôžičková spoločnosť Home Credit. Kellner je majiteľom biotechnologickej firmy Sotio a patrí mu aj podiel v  telekomunikačnom operátorovi O2. V poradí najbohatších ľudí sveta je na 160. mieste.

Maďarsko 
György Gattyán
Majetok:
560 miliónov eur
Maďarský podnikateľ, ktorého magazín Forbes označuje za najbohatšieho muža svojej krajiny, sa môže pýšiť prezývkou „porno kráľ“. Svoje bohatstvo totiž získal založením a prevádzkovaním internetových stránok s erotickým obsahom. Nedávno svoj biznis presunul do Luxemburska. Z prvej pozície vyradil šéfa OTP Banky Sándora Csányiho. 

01 - Modified: 2007-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prekážkový beh k dohode
01 - Modified: 2024-04-23 06:00:03 - Feat.: - Title: Mŕtvy miliardár, ktorý možno nezomrel. Herr OBI vedie tajný život s Ruskou 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 04 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 05 - Modified: 2023-12-16 11:54:39 - Feat.: - Title: Abramovič sa praje s britskou vládou o použitie peňazí z predaja Chelsea
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:32