StoryEditor

Českí milionári sa menia. Akcie ich už nelákajú

14.06.2013, 13:20
Kríza mení českých milionárov. V investovania svojich peňazí sú opatrnejší než predtým.

Českí milionári sa menia. Sú usadlejší a menej okázalí. Čím ďalej viac sa vyhýbajú akciám, naopak ich pozornosť sa upína na pozemky - či už stavebné parcely, alebo poľnohospodársku pôdu. Tiež už toľko nedávajú najavo svoje bohatstvo, dôležitejšie pre nich sú zážitky a čas s rodinou.

Vyplýva to z prieskumu J & T Banka Wealth Report, ktorý tento rok už po tretíkrát uskutočnila medzi zhruba sto päťdesiatimi českými občanmi s majetkom nad osemnásť miliónov korún spoločnosť Perfect Crowd.

Ide o jedinú štúdiu v Česku, ktorá sa zaoberá investičným správaním a postojmi bohatých ľudí.

Podľa prieskumu sa českí milionári čoraz viac vyhýbajú akciám, naopak zaujímavé zhodnotenie vidia v pozemkoch. Pribúda aj tých, ktorí skupujú pôdu v krajoch, v ktorých vyrástli, a vracajú sa na rodné miesta.

"Všetci investori sú teraz konzervatívnejší. Sú otvorenejší k alternatívnym investíciám. Vracajú sa tak k tradičným investíciám, ktoré sú hmatateľné a uchopiteľné, ako nákupy lesov, polí, fariem, nehnuteľností a komodít," uviedol privátny bankár J & T Banky Vratislav Svoboda.

Českí multimilionári v priemere trávia prácou viac času ako väčšina populácie. Zo svojich voľných chvíľ tak chcú pre seba a svojich blízkych vyťažiť maximum. Skoršie roky, ktoré sa tak niesli skôr v štýle opulentnosti, tak u českých boháčov nahradil záujem o poznanie miestneho prostredia a spiritualitu, všíma si concierge J & T Eva Klejmová, ktoré pre nich tieto zážitky sprostredkováva.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:23