StoryEditor

Čo sa deje v Amerike? To nevie ani Fed

14.10.2013, 00:04
Fed začína byť nervózny. Odstávka americkej vlády mu zastavila prísun dôležitých informácií.

Americká politika bude naďalej určovať trend obchodovania budúci týždeň. Sekundovať jej bude rozbiehajúca sa treťokvartálna výsledková sezóna v USA. Záver minulého týždňa priniesol upokojenie, naskakovanie investorov do trhu a zatváranie shortových pozícií. Dôvodom je rysujúca sa dohoda ohľadom krátkodobého zvýšenia dlhového stropu. Republikáni zo snemovne pripravili návrh zákona bez akýchkoľvek podmienok, ktorý cieli posunutie dosiahnutia dlhového stropu na 22. november. Cieľom je získať viac času na vyjednávanie a zabrániť technickému bankrotu USA. Návrh získava širšiu podporu medzi republikánmi i demokratmi, rovnako aj u prezidenta, ktorý by síce radšej videl zvýšenie dlhového stropu na dlhšie obdobie.

V pondelok sú americké parkety zavreté pre deň Kolumbusa. Politici tak majú na uzavretie dohody predĺžený víkend. Vývoj bude závisieť od skutočnosti, či sa dohoda aj reálne zrodí a návrh schváli. Stále však ide o najmenší výsledok, s akým politici mohli prísť. Návrh nijakým spôsobom neošetruje zastavené financovanie vlády, ktorá zostane zavretá tretí týždeň. Je však možné, že Kongres sa posunie aj v otázke rozpočtu. Ten by už mal byť pripravovaný republikánskou väčšinou v snemovni. Jeho schválenie bude závisieť od detailov, ktoré pravdepodobne nebudú vyhovovať demokratom. Problém dlhového stropu je len odložený o pár týždňov, no nijako nie je riešený, čo spôsobí návrat politického boja v priebehu najbližších týždňov. Preto trhy ani zďaleka nemôžu deklarovať víťazstvo.
    
Zavretie vlády spôsobí, že trhy nedostanú makrofundamentálne katalyzátory tretí týždeň v rade, čo je už dosť dlhý čas na to, aby sa začal vytrácať prehľad o stave ekonomiky. Reálne nie sme schopní zhodnotiť, aký dopad na ekonomiku začína mať zavretie vlády a patová situácia vo Washingtone. Doklady o stave ekonomiky začínajú chýbať aj FEDu, čo ovplyvní jeho rozhodovanie, a preto môžeme predpokladať, že so znižovaním stimulov začne až v budúcom roku. Investorom už chýba septembrová nezamestnanosť, maloobchodné predaje, obchodná bilancia, či vývoj zásob v ekonomike. Všetko veľmi dôležité fundamenty. Investičný svet sa môže opierať len o dáta od súkromných poskytovateľov. Tento týždeň by USA mali zverejniť infláciu, priemyselnú produkciu a začaté stavby. Pokiaľ vláda zostane zavretá, čo je pravdepodobnejšie, nedočkáme sa ani týchto dát. Zostáva tak dôvera medzi staviteľmi a regionálne prieskumy výroby od FEDu z New Yorku a Philadelphie. Tie môžu naznačiť dopad politického chaosu na reálnu ekonomiku.

Eurozóna sfinalizuje priemyselnú produkciu. Národné údaje boli okrem Nemecka slabšie, čiže nižšie čítanie sa nedá vylúčiť. Silný vplyv na trhy zvykne mávať aj prieskum investorskej dôvery od agentúry ZEW, ktorá v rámci eurozóny dosiahla v septembri 4-ročné maximum. Skôr by som očakával miernu korekciu uplynulých ziskov ukazovateľa pod váhou politiky a ocenenia. Významné pre investorov budú aj čínske dáta zverejňované v priebehu víkendu a týždňa.

Predpokladám skôr pozitívny vstup akciových trhov do nového týždňa vplyvom odbúrania rizika okamžitého technického bankrotu USA. Netreba ale zabúdať, že otázka nebola vyriešená a USA zostávajú bez rozpočtu. Nie je preto vylúčené následné vypredávanie pozitívnych správ a celkovo pretrvávajúca vyššia volatilita trhov. Politika je vždy pomerne ťažko predvídateľná a obchodovateľná, preto nemožno úplne vylúčiť ani stroskotanie rozhovorov, i keď to momentálne nepredstavuje primárny scenár. Moje odporúčanie ohľadom akcií zostáva pre tento týždeň skôr neutrálne až mierne negatívne.

Investori si ako katalyzátor môžu zobrať zverejňované výsledky spoločností za tretí kvartál. V týždni svoje hospodárenie prezentuje 69 spoločností indexu S&P 500. Pre celú sezónu konsenzus predpokladá 2,2 % rast príjmov a okolo 1,8 % rast zisku. Očakávania sú opäť dosť podhodnotené, čiže prekonanie by nemalo byť problémom. Stále však rast ziskov viac a viac zaostáva za rastom cien akcií – za dva roky vzrástla hodnota indexu S&P 500 o viac ako 40 %, no zisky firiem sa za rovnaké obdobie zvýšili len o 10 %. Ide o jasný dôkaz vzdialenia sa cien od fundamentov, preto bude výsledková sezóna dôležitá. Pre trvalé pokračovanie rely potrebujeme silnejšie fundamenty, ktoré by potvrdili opodstatnenie predchádzajúcich masívnych rastov indexov. Rizikom pre výsledkovú sezónu môže byť nárast nákladov vplyvom klesajúcej nezamestnanosti a rastúcich úrokov v ekonomike.

Across

01 - Modified: 2005-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc EÚ nebude Rumunsku stačiť
01 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 02 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 03 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:20