StoryEditor

Taliansko opäť posunulo uhradenie nedoplatkov súkromnému sektoru

06.07.2014, 18:13
Autor:
tasr, stltasr, stl

Talianska vláda uhradí nedoplatky súkromnému sektoru do konca tohto roka. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre noviny Corriere della Sera minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Kabinet tak opäť posunul termín na vyrovnanie pohľadávok, konštatuje agentúra Reuters.

Podľa odhadu centrálnej banky v Ríme štát dlhuje súkromným dodávateľom zhruba 75 miliárd eur. Firmy ale pre nezaplatené vládne účty zápasia s nedostatkom hotovosti. Niektoré z nich tak museli prepúšťať, prípadne zatvárať prevádzky alebo dokonca vyhlásiť bankrot.

"Ubezpečujeme, že nedoplatky uhradíme do konca tohto roka," povedal Padoan novinám.

Premiér Matteo Renzi pritom v marci sľúbil, že štát zaplatí všetky nedoplatky do júla. No už o týždeň posunul tento termín na september. Vláde sa nedarí vyriešiť problém s nedoplatkami v čo najkratšom čase. Dôvodom je napätý rozpočet a neistota, čo sa týka výšky dlžnej sumy, pretože niektoré inštitúcie nie sú ochotné priznať svoje dlhy.

Európska komisia začala v júni proti Taliansku formálnu procedúru zvanú infringement. Ide o konanie, keď si členský štát únie neplní svoje povinnosti. Podľa európskych pravidiel nesmie štát meškať s platbami dlhšie ako 60 dní.

Padoan v rozhovore zároveň potvrdil, že Taliansko možno odloží privatizáciu 40-% podielu v poštovej spoločnosti Poste Italiane, ktorú plánoval uskutočniť koncom roka. Dodal ale, že vláda zvažuje urýchlenie predaja svojich podielov v energetických firmách Eni a Enel, aby získala z privatizácie potrebnú sumu do rozpočtu. Taliansko by chcelo v nasledujúcich dvoch rokoch získať z predaja štátnych firiem 8 až 10 miliárd eur, ktoré použije na zníženie štátneho dlhu.

Minister Padoan zároveň poprel správy, že kabinet chystá korekciu rozpočtu v tomto roku, aj keď podľa viacerých expertov hrozí, že rast jeho ekonomiky bude nižší ako očakávaných 0,8 %. Pripomenul, že Taliansko dosiahne tento rok schodok v rozpočte pod povoleným limitom 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), aj keď pre slabší rast hospodárstva bude tento deficit možno vyšší ako plánovaných 2,6 % HDP.

Čo sa týka nadchádzajúcej schôdzky ministrov financií Európskej únie (EÚ), Taliansko, ktoré 1. júla prevzalo rotujúce predsedníctvo bloku, chce podľa Padoana otvoriť diskusiu o väčšej rozpočtovej flexibilite pre štáty, ktoré zavádzajú štrukturálne reformy.

Problémom však je, že aj keď členovia bloku obecne súhlasia s podporou hospodárskeho rastu, nevedia sa zhodnúť na časovom rámci pre požadovanú väčšiu flexibilitu. A kým nedosiahnu konsenzus v týchto technických otázkach, nepohnú sa dopredu.

01 - Modified: 2006-07-25 07:40:00 - Feat.: 0 - Title: Pre zmenu DSS sa už rozhodlo vyše 12 % sporiteľov
01 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 02 - Modified: 2023-03-22 11:43:19 - Feat.: - Title: Ako prebieha vymáhanie pohľadávok pre právnické osoby? 03 - Modified: 2023-02-02 18:40:40 - Feat.: - Title: Po Orangei sa dostali do problémov aj Telekom a SWAN. Meškali štátu s platbami stoviek tisíc eur 04 - Modified: 2022-10-03 13:48:12 - Feat.: - Title: Prežije Dedoles? O peniaze sa hlási 180 firiem, sú medzi nimi aj veľké banky 05 - Modified: 2022-08-02 07:56:24 - Feat.: - Title: Futbalovému klubu na Považí hrozí koniec. Po rekonštrukcii štadióna ich stavebník posiela do konkurzu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:57