StoryEditor

Spustil Detroit lavínu? Krach hrozí aj Los Angeles

24.07.2013, 00:04
Bankrot hrozí aj iným mestám, tvrdí v rozhovore pre Finweb analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Nedávny bankrot bývalého priemyselného gigantu rozpútal obavy, že by ho mohli nasledovať iné mestá. Môže prípadný krach ďalších miest spôsobiť domino efekt? Dalo sa súčasnej situácii predísť? Pýtali sme sa českého analytika Jiřího Cihlářa z Next Finance.

Aká je pravdepodobnosť, že sa aj iné americké mestá dostanú do platobnej neschopnosti? Ak áno, trúfate si odhadnúť, ktoré budú ďalšie?
Detroit dostalo do problémov nielen spľasnutie realitnej bubliny, ale aj vysoké náklady na dôchodky. V podobnej situácii je Los Angeles aj Chicago, ich dlhy sú vo výške niekoľkých miliárd.



Ak by sa podobná situácia stala aj v iných mestách, mohlo by to spôsobiť domino efekt?
S narastajúcou panikou by sa zvyšovali riziká krachu ďalších miest. Na druhú stranu o problémoch Detroitu sa vedelo veľmi dlho a boli rozsiahle.

Myslíte si, že zmena v "Employee Retirement Income Security Act" (zákon o ochrane dôchodkového systému) by pomohla predísť rapídnemu poklesu miezd a dôchodkov? Neviedlo by to tiež k celkovému zníženiu objemov dôchodkov a penzijných benefitov, ktoré by mestskí predstavitelia ponúkali?
Veľkým problémom menovaných miest je ich vysoké zadlženie. To ich dostáva do problémov s výplatou dôchodkov. Je preto pravdepodobné, že im nakoniec bude musieť pomôcť štát a jeho finančné injekcie.

Čo je hlavným problémom hospodárenia amerických miest, ktoré sú zadlžené a hrozí im podobná situácia ako Detroitu?
Veľkým problémom niektorých miest je penzijné bremeno. Pravdepodobne sú na vine sľuby miest, podľa ktorých by mali dôchodcovia získať zdravotnú starostlivosť, životné poistenie a ďalšie benefity.

Odporúčate nejaké všeobecné opatrenia, ktorými by sa mestá mohli aspoň sčasti zabezpečiť voči prípadnému úpadku hospodárstva a platobnej neschopnosti?
V súčasnej chvíli je ťažké navrhovať konkrétne opatrenia, pretože mestá sú už teraz príliš zadĺžené. Buď im bude musieť pomôcť americká vláda, alebo skončia bankrotom. V druhom prípade by bola výhoda, že by mohli začať hospodáriť s čistým stolom. Bankrot by ale mal rozsiahle sociálne dôsledky.

Jiří Cihlář

analytik Next Finance

01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:36