StoryEditor

Fed prekvapil. Tlačenie dolárov nestopol

18.09.2013, 20:23
Autor:
redred
Aktualizované | Fed ponechal v platnosti doterajšie opatrenia na podporu ekonomiky.

Analytici očakávali, že Fed obmedzí rozsiahle nákupy dlhopisov. Banka chce ale najprv počkať na ďalšie údaje o vývoji ekonomiky.

Správa Fedu ihneď pozitívne zasiahla americké akcie, ktoré reagovali silným rastom. Napríklad index S&P 500 sa vyšplhal na nové maximum. Fed momentálne podporuje ekonomiku nákupom dlhopisov za 85 miliárd dolárov mesačne.

Analytikov dnešná správa prekvapila najmä preto, že Fed v posledných mesiacoch dával najavo, že pokiaľ sa bude ekonomika ďalej zlepšovať, potom začne tento rok obmedzovať masívny nákup dlhopisov. Fed zároveň podporuje ekonomický rasť a zamestnanosť tiež nulovými úrokovými sadzbami.

Na tlačovej konferencii Ben Bernanke uviedol, že Fed môže rozhodnutie neobmedziť kvatitatívne uvoľňovanie ešte do konca roka prehodnotiť, avšak tieto kroky budú závisieť na (pozitívnom) vývoji ekonomických dát. Zdôraznil tiež, že Fed nemá žiadny pevný harmonogram pre obmedzovanie stimulov.

Fed dnes zopakoval, že chce držať kľúčovú úrokovú sadzbu blízko nuly minimálne do tej doby, kým miera nezamestnanosti nezostúpi na 6,5 percenta. Prognóza banky predpokladá, že na konci tohto roka sa bude nezamestnanosť pohybovať medzi 7,1 a 7,3 percenta. V budúcom roku by potom mala klesnúť až na 6,4 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:07