StoryEditor

Poľsko a jeho čierny piatok (komentár)

18.01.2016, 10:26

Poliakov bude tento rok v slovenských horách lyžovať asi menej. Minulý piatok bol totiž čiernym nielen pre akciové trhy, ale aj pre zlotý. Poľská mena oslabila voči euru i českej korune na päťročné, resp. trojročné minimá. Na zlotý to v piatok naozaj muselo byť veľa.

Okrem negatívneho sentimentu voči rizikovým aktívam či obavám z výmeny centrálnych bankárov v NBP totiž poľská mena musela čeliť nečakanému zníženiu ratingu krajiny zo strany S&P a novému návrhu novej vlády, ako sa vysporiadať s problémom hypoték vo švajčiarskych frankoch.

Začnime najprv poľskými hypotékami vo švajčiarskych frankoch. Nová vláda vo Varšave, teda konkrétne kancelária prezidenta prezentovala, nový návrh toho, ako sa vysporiadať s problémom hypoték vo švajčiarskych frankoch, ktorý zjavne berie inšpiráciu v maďarskom prístupe k tomuto problému.

Podľa návrhu by domácnosti mali mať možnosť konvertovať svoje hypotéky v CHF do PLN, avšak pri výrazne priaznivejšom kurze. Straty plynúce z rozdielu medzi administratívno stanoveným a trhovým kurzom by pritom mali niesť poľskej komerčné banky. Nepôjde pritom vôbec o lacnú záležitosť, pretože ide o jednotky percent HDP. Nikde nie je pochopiteľne napísané, že prezidentský návrh bude nakoniec implementovaný, avšak tak ako kedysi v prípade forintu i zlotý nesie podobné správy zasahujúce negatívne domáce banky ťažko.

Čo sa týka agentúry S&P a jej zníženia poľského ratingu z úrovne A- na úroveň BBB + opatreného navýšenia negatívneho výhľadu, tak aj tu išlo o výstrel bez varovania. Zaujímavé na novom negatívnom hodnotení S&P je to, že ešte nezohľadňuje zámery vlády ohľadom "švajčiarskych" hypoték a naopak akcentuje politicky motivované zmeny (v ústavnom súde či centrálnej banke).

Čiže S&P prakticky nezaujímajú poľskej fundamenty, ale zaujíma ich politika. V tejto súvislosti je tiež zaujímavé, že agentúra Moody´s v piatok poľský rating potvrdila, pričom Fitch Poľsko varovala už v decembri, avšak negatívnu ratingovú akciu podmienila zhoršením fiškálnej situácie (čo možno považovať za najférovejšie).

Či tak alebo onak, poľský čierny piatok len potvrdil, že poľské aktíva sa vinou neortodoxnej politiky novej vlády stanú minimálne na nejaký ten rok nejvolatilnějšími v regióne.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz.

01 - Modified: 2024-02-20 14:19:33 - Feat.: - Title: Slovenské verejné financie budú bez zmeny neudržateľné. Hrozí nám grécka cesta? 02 - Modified: 2024-02-03 13:18:08 - Feat.: - Title: Investori do štátnych dlhopisov sa líšia podľa ratingu krajiny. U nás najviac kupujú banky, tvrdí NBS 03 - Modified: 2024-01-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Prvú aukciu štátnych dlhopisov otestuje bankový odvod aj znížený rating 04 - Modified: 2023-12-04 21:59:13 - Feat.: - Title: Americké akcie oslabili, investori netrpezlivo čakajú na nové údaje o vývoji ekonomiky 05 - Modified: 2023-11-19 19:33:56 - Feat.: - Title: Ekonomika Portugalska silnie, agentúra Moody‘s zlepšila rating krajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:35