StoryEditor

S&P znížila rating trom veľkobankám

03.07.2013, 14:02
Autor:
adpadp
Barclays, Credit Suisse a Deutsche Bank sa znížil rating kvôli nepredvídateľnému trhu.

Americká ratingová agentúra Standard & Poor’s vo svojej najnovšej správe zverejnila zníženie ratingu pre tri veľké finančné spoločnosti Barclays, Deutsche Bank AG a Credit Suisse Group AG. Ako dôvod uviedla "neisté trhové podmienky". Barclays a Deutsche Bank z ratingu A+ klesli na A a Credit Suisse Group dokonca padla na A- z doterajšieho A. Ďalšia švajčiarska finančná spoločnosť UBS AG bola z dlhodobého hľadiska ohodnotená ratingom A a z krátkodobého A-1.

Banky sa od začiatku krízy ešte stále nedokázali zotaviť, čo uvrhlo niektoré ekonomiky do recesie, v dôsledku ktorej boli zavedené nové regulácie, ktoré sa negatívne dotkli bankového sektora. Spomenuté štyri európske spoločnosti sú veľmi zraniteľné voči novozavedeným opatreniam, ktoré im spôsobujú nižšie výnosy z obchodovania na burze a investičných bankových operácií. Agentúra uviedla, že berie do úvahy, že spoločnosti musia čeliť viacerým silným vplyvom ako veľmi prísne trhové regulácie, krehkosť globálnych trhov a stagnujúce európske ekonomiky.

Riziko stúpa

Pre Credit Suisse a Barclays sú momentálne najväčším probémom rizikové cenné papiere, pričom práve posledný týždeň bolo riziko najvyššie počas tohto roka. "Zníženie ratingu by malo upozorniť investorov na možné riziká u týchto spoločností, ktoré reagujú na neistú ekonomickú situáciu," povedal Ronald Wan, člen výboru hongkongského Inštitútu pre záruky a investície. "Trh síce očakáva, že americká ekonomika sa bude postupne stabilizovať, ale nie je pravdepodobné, že jej ozdravenie bude dostačujúce a tiež je tu stále neistá situácia ohľadne politiky kvantitatívneho uvoľňovania. Všetky tieto faktory negatívne ovplyvňujú hodnotu akcií týchto spoločností," dodal.

Banky boli reguláciami vyplývajúcimi z odporúčaní Bazilej III donútené vytvoriť ďalšie rezervy na ochranu voči potenciálnym stratám. Napriek tomu, že investičné banky sú nútené robiť opatrenia smerujúce k obmedzeniu rizík, naďalej zostávajú zraniteľné voči rôznym potenciálne ohrozujúcim vplyvom trhu.
"Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, a UBS sú podľa agentúry zo všetkých európskych spoločností najviac vystavené kombinácii regulačných opatrení, ktoré sa globálne zavádzajú na kapitálových trhoch," uviedol portál Bloomberg.

01 - Modified: 2024-02-20 14:19:33 - Feat.: - Title: Slovenské verejné financie budú bez zmeny neudržateľné. Hrozí nám grécka cesta? 02 - Modified: 2024-02-03 13:18:08 - Feat.: - Title: Investori do štátnych dlhopisov sa líšia podľa ratingu krajiny. U nás najviac kupujú banky, tvrdí NBS 03 - Modified: 2024-01-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Prvú aukciu štátnych dlhopisov otestuje bankový odvod aj znížený rating 04 - Modified: 2023-11-19 19:33:56 - Feat.: - Title: Ekonomika Portugalska silnie, agentúra Moody‘s zlepšila rating krajiny 05 - Modified: 2023-09-18 14:24:14 - Feat.: - Title: Moody‘s zvýšila rating Grécka o dva stupne. Politická istota zabezpečí reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 12:43