StoryEditor

Babišova farma dostala dotáciu podvodom, tvrdí anonym

25.11.2015, 10:46
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Dotáciou takmer 50 miliónov českých korún pre luxusnú farmu Bocianie hniezdo na Benešovsku, ktorá patrí do koncernu Agrofert ministra financií Andreja Babiša, sa budú zaoberať štátne orgány. Na prokuratúru totiž v utorok niekto anonymne podal trestné oznámenie za údajný dotačný podvod.

Trestný čin podľa oznámenia, ktoré má redakcia iDNES.cz k dispozícii, údajne spočíva v tom, že Babiš pri získaní dotácie zakryl, že farmu vlastní.

Európske peniaze boli totiž v roku 2008, keď projekt dotáciu získal, určené len pre malé a stredné podniky, čo ani jedna z Babišových firiem nespĺňala.

Nešlo o akciu jednotlivca, píše anonym

Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe prijatie trestného podania potvrdilo. „Oznámenie sme prijali včera. Je adresované výlučne do rúk vrchnej štátnej zástupkyne v Prahe Lenke Bradáčovej,“ uviedla hovorkyňa Štěpánka Zenklová.

Jednou z podmienok na získanie dotácie bolo, aby podpora mala motivačný efekt. Inými slovami, aby bez verejných peňazí nebolo možné projekt realizovať.

Z indícií zároveň vyplýva, že nešlo o akciu samostatného jednotlivca. Dômyselne vystavaná konštrukcia, naopak, nasvedčuje, že aktéri premysleli všetky kroky dopredu a zrejme konali v spolčení tak, aby zámerne uviedli poskytovateľa dotácie do omylu,“ píše sa v trestnom oznámení.

Kto ho podal, nie je jasné. Oznamovateľ uvádza, že chce vraj z pochopiteľných dôvodov zostať v anonymite. „Vendetu zo strany najväčšej holdingovej spoločnosti v Česku a najmä perzekúcie zo strany úradov a bezpečnostného aparátu štátu je v tomto prípade viac než možné predvídať,“ argumentuje.

Babiš nechcel trestné oznámenie komentovať a odkázal na hovorcu Agrofertu Karla Hanzelka (súčasťou koncernu Agrofert je aj vydavateľstvo Mafra, ktoré vydáva Hospodárske noviny a prevádzkuje portál hnonline.sk, pozn. red.).

O trestnom oznámení nevieme, nebolo nám zatiaľ nič oficiálne oznámené,“ povedal pre iDNES.cz Hanzelka. Odmietol, že by pri získaní dotácie boli akokoľvek porušené podmienky na získanie podpory. „Nie sme si vedomí žiadneho pochybenia, všetko prebehlo úplne v súlade so zákonom a dotačnými pravidlami. Projekt bol navyše už niekoľkokrát úradmi kontrolovaný,“ dodal hovorca Babišovho koncernu.

Dotáciu na Bocianie hniezdo preverovali aj europoslanci

O možnom zneužití dotácie už tento rok v lete informovali niektoré médiá. Týždenník Euro vtedy napísal, že Babiš kvôli dotáciám založil akciovú spoločnosť Farma Bocianie hniezdo.

Firma s anonymnými akciami a nepriehľadnou vlastníckou štruktúrou vznikla len niekoľko mesiacov pred udelením dotácie premenovaním jeho pôvodnej firmy ZZN Agro Pelhřimov.

Na konci roka 2013, teda po piatich rokoch, ku ktorým sa príjemca dotácie zaväzuje, že sa o daný projekt bude starať, sto percent akcií spoločnosti Farma Bocianie hniezdo kúpila firma Imoba. Jej majiteľom je firma SynBiol, ktorá je súčasťou koncernu Agrofert.

Podľa utorkového trestného oznámenia Bocianie hniezdo spája s Agrofertom množstvo ďalších väzieb. Koncern napríklad údajne ručil za úver 350 miliónov českých korún, ktoré si farma Bocianie hniezdo vzala v banke HSBC na rekonštrukciu areálu.

O dotáciu na luxusnú Babišovho farmu sa už skôr počas inšpekčnej cesty zaujímal pod vedením Nemky Inge Grässle výbor pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu, ktorý v Česku skúmal čerpania európskych dotácií.

Europoslanci príliš spokojní neboli. „České úrady nepreukázali, že súčasný minister financií sa vzdal svojich obchodných záujmov,“ uviedli v záveroch svojej správy.

01 - Modified: 2007-11-19 13:32:32 - Feat.: 0 - Title: Fico: O investorovi do bratislavského letiska sa musí rozhodnúť do konca roka
01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:58