StoryEditor

ECB bude mať možnosť zastaviť rast eura

30.06.2014, 00:00
Tento týždeň sa majú obchodníci a trhy na čo tešiť. Obchodovanie na trhoch budú ovplyvňovať dôležité fundamenty.

Prvý týždeň v mesiaci býva charakteristický zverejnením dôležitých fundamentov, ktoré pri výraznej odchýlke od očakávaní, majú potenciál ovplyvniť obchodovanie na finančných trhoch. Hlavnými udalosťami tohto týždňa bude rozhodnutie ECB ohľadom menovej politiky spolu s následnou tlačovou konferenciou a výsledky z amerického trhu práce (Non-Farm Employment Change). Tieto udalosti budú zverejnené vo štvrtok v rozmedzí 13:45 až 14:30, preto v tomto čase očakávam výrazne vyššiu volatilitu a vyšší obchodovaný objem tak na devízovom, ako i na akciovom trhu.

Rozhodnutie o menovej politike Európskej centrálnej banky môžu ovplyvniť pondelkové údaje od Eurostatu, ktorý zverejní ukazovateľ miery inflácie CPI Flash Estimate y/y. Tempo rastu cien tovarov a služieb by malo podľa odhadu za mesiac jún mierne zrýchliť na úroveň +0,6%, čo je stále príliš ďaleko od 2%-ného inflačného cieľa ECB. Najmä veľká odchýlka miery inflácie od požadovaného cieľu prinútila Radu guvernérov ECB na ich poslednom zasadaní k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb a spusteniu programu TLTRO. Keďže bol tento krok očakávaný a avizovaný už dlhšiu dobu, európska mena sa začala od začiatku mája postupne prepadať, v posledných dňoch ale dobýva svoje staré pozície.

Ak by teda dnes (11:00) došlo k zverejneniu nižšej, ako očakávanej miery inflácie, európska mena by sa mohla dostať znovu pod tlak. Ohľadom vývoja miery inflácie do budúcna môže veľa napovedať aj ukazovateľ Money Supply, ktorý odhalí veľkosť zmeny ponuky peňazí, i zmena objemu celkových pôžičiek poskytnutých súkromnému sektoru (Private Loans) – oba tieto ukazovatele zverejní ECB dnes doobeda. Počas týždňa budú postupne odhaľované aj výsledky Manufacturing a Services PMI od spoločnosti Markit. Tie by nemali výrazne ovplyvniť dianie na trhoch, takisto rovnaký potenciál nemá ani publikácia miery nezamestnanosti, ktorú Eurostat odhalí v utorok. Miera nezamestnanosti podľa očakávaní analytikov ostane na súčasnej 11,7%-nej úrovni, pričom od začiatku roka 2014 má klesajúcu tendenciu.

Indikátorov zo Spojených štátov bude tento týždeň zverejnených menej - okrem údajov PMI (utorok a štvrtok) a čísiel z trhu nehnuteľností (dnes o 16:00) pritiahnu pozornosť obchodníkov spomínané výsledky z pracovného trhu. Tie sa netradične presúvajú na štvrtok 14:30, z dôvodu osláv Dňa nezávislosti. Väčšinový konsenzus analytikov hovorí o vytvorení 211 tisíc nových pracovných miest, čo by bol už tretí mesiac v rade nad 200 tisícovou hranicou – podobného úspechu sme sa naposledy dočkali v prvom kvartáli roku 2012. Zároveň v tom istom čase (štvrtok 14:30) štatistický úrad odhalí aj mieru nezamestnanosti, ktorá je v USA momentálne len na 6,3%-nej úrovni, ďalej obchodnú bilanciu krajiny (oč. sa deficit -45,1 miliárd USD) a počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti (oč. +310 tisíc). Situácia sa na pracovnom trhu výrazne zlepšuje od prelomu rokov 2009/2010, kedy miera nezamestnanosti dosahovala dvojciferných hodnôt. Lepším výsledkom však okrem prirodzeného vývoja ekonomiky často pomohli aj nedostatky ukazovateľa miery nezamestnanosti, ktorá niekoľkokrát klesala aj napriek tomu, že počet nezamestnaných ľudí rástol (viac sa môžete dočítať tu).

Dôležité informácie ohľadom súčasnej situácie sa dozvieme z Číny, ktorá počas týždňa zverejní nasledujúce indikátory - Manufacturing PMI (utorok 03:30), HSBC Final Manufacturing PMI (utorok 03:45) a Non-Manufacturing PMI (štvrtok 03:00). Čínska ekonomika v roku 2014 už nemá tak silné tempo rastu, aké ju charakterizovalo v nedávnej minulosti. HSBC Manufacturing PMI by sa podľa odhadov mal dostať nad 50 bodovú úroveň (oč. +50,8 b.), ktorá oddeľuje pásmo expanzie od kontrakcie. Jún by tak mohol byť prvým mesiacom tohto roku, kedy by čínska priemyselná výroba expandovala. Britské a japonské úrady neprinesú žiadne významné ukazovatele, preto by mal súčasný trend na ich menových pároch s nižšou volatilitou pokračovať. 

Najdôležitejším dňom týždňa bude jednoznačne štvrtok, M. Draghi prípadným pozitívnym, či negatívnym komentárom môže zmeniť postupne silnejúcu pozíciu eura voči americkému doláru, zatiaľ čo na akciovom trhu budú vplývať na vývoj najmä výsledky počtu novo vytvorených pracovných miest v Spojených štátoch.

01 - Modified: 2006-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Formula 3000 na Babe
01 - Modified: 2024-05-13 10:46:09 - Feat.: - Title: Poľskí podnikatelia sa v otázke prijatia eura rozchádzajú v názoroch, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-05-10 16:53:42 - Feat.: - Title: Euro v piatok oslabilo, dôvodom je posilnenie dolára 03 - Modified: 2024-04-30 11:43:41 - Feat.: - Title: Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené 04 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:35