StoryEditor

Zarobilo mu meno. A futbal

11.02.2014, 08:42
David Beckham nie je iba futbalista, ale aj investičný mág.

Má iba 38 rokov a už je z neho dôchodca. Napriek tomu má viac práce, ako kedykoľvek predtým. David Beckham ukončil kariéru futbalového hráča a rozhodol sa, že je na čase podporiť nové talenty. A začal naozaj veľkolepo. Založil futbalový klub v Miami a plánuje tu postaviť štadión pre 25-tisíc ľudí. V krajine, kde nie je európsky futbal vôbec taký populárny, ako u nás, sa Beckham chystá vybudovať futbalové impérium.
Britský útok
Major League Soccer, alebo MLS, je najvyššia americká futbalová liga. A David Beckham ju zobral doslova útokom, tak, ako to roky robil na trávniku Manchestru United. Len pred pár dňami totiž dostal povolenie na založenie nového futbalového klubu v Miami na Floride. Pred zakladateľom a majiteľom klubu sa tak vynorili mnohé úlohy. Od názvu klubu, cez zháňanie kvalitných hráčov až po vybudovanie nového štadióna. Ten si chce Beckham postaviť sám. „Nechceme verejné financovanie, financovať ho budeme my,“ povedal bývalý kapitán britskej reprezentácie na tlačovej konferencii. „Viem, že ho nepostavíme za dva týždne. Chcem najskôr nájsť spoľahlivých partnerov tohto projektu a až potom sa dohodneme s mestom. Obyvatelia Miami si zaslúžia štadión, na ktorý by mohli byť  pyšní,“ dodal Beckham. Prečo si však futbalová hviezda zvolila Miami, teda USA, kde futbal zatieňuje skôr americký futbal a baseball? V Beckhamovi sa zrejme ozval inštinkt investora. V Miami je totiž početná hispánska komunita, ktorá futbal miluje. „Žije tu mnoho prisťahovalcov z Južnej Ameriky, a to je ideálne futbalové publikum. Vybudujeme klub s miliónmi fanúšikov po celom svete,“ tvrdí Beckham. Hneď po oznámení Beckhamovho zámeru tiež vznikla diskusia o tom, ako sa bude nový klub volať. Stávkové kancelárie už dokonca prijímajú prvé tipy. V hre sú tak názvy ako Miami Beckham United, Miami Metrosexuals alebo Miamichester United.
Výnosný biznis? Meno
Angličan Beckham sa do MLS dostal po dlhoročnom účinkovaní v anglickom prvoligovom Manchester United a neskôr španielskom Reale Madrid. Do amerického klubu Los Angeles Galaxy ho zlákala zmluva na 250-tisíc dolárov. Do americkej ligy sa však zamiloval a rozhodol sa tu ostať. A keďže je ako športovec v dôchodkovom veku, plní si sen ďalej, teraz už ako majiteľ klubu. Sny sa v USA rodia úplne inak, ako v Európe. Zatiaľ čo u nás sa do prvej ligy treba prebojovať, Beckhamovi v USA stačilo kúpiť franchising futbalového klubu, ktorý bude automaticky patriť do prvej ligy. Aj keď najskôr v roku 2015. Či bude nový futbalový klub úspešný, ukáže až čas. V Miami už totiž jeden profesionálny futbalový klub bol, no v roku 2011 skončil činnosť kvôli celkovému neúspechu. Beckham má však v pláne vybudovať medzinárodný tím, nie lokálne družstvo. Napokon, Beckham už svoje presvedčovacie schopnosti ukázal, keď dokázal do MLS prilákať napríklad Thierryho Henryho, hviezdu Arsenalu. Beckham má však  nielen dlhoročnú prax hráča futbalu, ale aj majstrovstvo investičného mága. Je totiž majstrom v tom, ako premeniť čokoľvek na výnosný biznis iba tým, že k tomu pripojí svoje meno. Hoci je na svete veľa hráčov, ktorí sú lepší ako David Beckham, on je tým, kto dokáže vyťažiť zo svojej slávy maximum.


Beckingham palace
Beckham takto ukončil kariéru aktívneho športovca a začal kariéru investora. Avšak aj v časoch, keď plnil úlohu stredopoliara, sa vedel v biznise obracať. David Beckham vie totiž zarábať na svojom mene, tvári a aj iných častiach tela, ako bolo vidieť v kampani pre H&M. Istú zásluhu na tom má aj jeho agent Simon Fuller. Ten istý Simon Fuller, ktorý stojí za raketovou kariérou britskej dievčenskej skupiny Spice Girls, populárnej v deväťdesiatych rokoch. Napokon, Davidova o nič menej populárna manželka Victoria je bývalou členkou tejto dnes už zaniknutej kapely. Spolu majú troch synov a jednu dcéru. Beckhamovci sa pravidelne objavujú na čele rebríčkov najvplyvnejších párov na svete. Spolu uviedli kolekciu parfumov a každý z nich má aj nezanedbateľný vplyv v módnom priemysle. No zatiaľ čo David sa prezentuje skôr ako tvár značiek ako H&M, Armani či Breitling, Victoria je dnes uznávanou módnou návrhárkou. Ocenil ju dokonca aj sám Karl Lagerfeld, ktorý jej udelil cenu pre najlepšieho nového dizajnéra. Inak sú Beckhamovci známi aj svojím luxusným životným štýlom. Asi najznámejším príkladom je Buckingham palace, ich rodinné sídlo blízko Londýna, hoci Beckhamovci vlastnia  niekoľko domov v Európe aj v USA. David tiež miluje rýchle autá, v garážach ich má desiatky. Od sériových Audi či BMW až po zákazkový Rolls Royce.

01 - Modified: 2006-01-17 17:25:45 - Feat.: 0 - Title: Krídla Jastraba boli krídlami ochrannými, tvrdí Palko
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:28