StoryEditor

Žiadna Bratislava. Súkromné dôchodky chcú najviac východniari

11.01.2015, 10:20
Autor:
TASRTASR
Dôchodkové správcovské spoločnosti na Slovensku fungujú už 10 rokov a spravujú úspory viac ako 1,5 milióna obyvateľom.

 

V súčasnosti je priemerný vek sporiteľa na Slovensku 36 rokov. Vyplýva to z interných údajov Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Poštovej banky. Pracujúci na Slovensku si pritom začínajú na dôchodok sporiť priemerne vo veku 29 rokov. Častejšie sporia muži ako ženy. Ukázalo sa tiež, že 2. pilier najviac využívajú obyvatelia Košického a Prešovského kraja.

Sme konzervatívni
Ľudia viac sporia v garantovaných fondoch (86 percent) ako v negarantovaných (14 percent). "Z toho vyplýva, že Slováci sú finančne konzervatívni. Volia radšej nižšie zhodnotenie, ktoré so sebou nesie minimálne riziko. Zároveň k spravovaniu svojich úspor v rámci 2. piliera nepristupujú aktívne, takže potenciál zhodnocovania ich úspor nevyužívajú naplno," uviedla hovorkyňa spoločnosti Lenka Lendacká.

Dobré správy pre poctivcov - zarobia viac
Zároveň spoločnosť informovala, že dobré správy čakajú na sporiteľov, ktorí si budú v rámci druhého piliera sporiť dlhodobo a pravidelne. "Platí totiž, že čím dlhšie budú prispievať, tým vyššiu sumu si pri vstupe do dôchodku budú môcť užívať," vysvetlila Lendacká. Podľa údajov DSS Poštovej banky je súčasná priemerná výška úspor 3519 eur na jedného sporiteľa, ktorý si sporí v priemere 6,7 roka.

Aj desiatky tisíc eur
Napríklad klient dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorý má priemernú hrubú mzdu 824 eur a aktívne bude prispievať do 2. piliera počas celého možného obdobia sporenia, môže podľa výpočtov DSS Poštovej banky počítať s prilepšením vo výške 27 tisíc eur počas poberania dôchodku. "Ide pritom o výšku nasporenej sumy. Tá sa bude zvyšovať o ročné zhodnotenie," dodala Lendacká.

Poisťovne majú výhrady
Dôchodky z 2. piliera začnú vyplácať životné poisťovne, zatiaľ na túto činnosť licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS) majú Allianz - Slovenská poisťovňa, Union poisťovňa a Generali Slovensko.
"Poisťovne nie sú ochotné vyplácať dôchodok z 2. piliera, pokiaľ by klesol pod úroveň 10 až 12 eur mesačne. V takýchto prípadoch, keď si človek nasporil nízku sumu, nebude mu dôchodok vyplácať poisťovňa, ale dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) a len dovtedy, kým nevyčerpá našetrenú sumu," povedal Miroslav Čamek zo Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO).

Úspory nemusíte čerpať
Predpokladá, že takých klientov bude veľa. "Najmä v týchto prvých rokoch, potom ich počet výrazne klesne," konštatoval. Upozornil, že sporitelia nemusia nasporené peniaze čerpať, a teda nemusia ani reagovať na ponuku od poisťovne. "V takom prípade podielové jednotky toho fondu, v ktorom úspory poistenec mal, DSS predá a má pre neho tieto peniaze pripravené. Pokiaľ ponuku klient v danej lehote nevyužije, DSS za peniaze nakúpi opäť podielové jednotky a jeho úspory tak ďalej zhodnocuje," vysvetlil Čamek.

01 - Modified: 2007-02-12 14:13:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár v pondelok takmer na štvorročnom maxime voči jenu
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:14