StoryEditor

Penta expanduje v Poľsku. Na muške má aj Pobaltie

18.02.2016, 20:20
Finančná skupina nakupuje pobočky Maxfarm u severných susedov. Plánuje aj nemocnicu v Česku.

Slovenská finančná skupina Penta Investments pokračuje v útoku na pozíciu poľskej lekárenskej jednotky. Začiatkom minulého roka mala jej sieť lekární Dr.Max v Poľsku okolo 250 pobočiek. 

Penta však cez svoju spoločnosť BRL Center-Polska vlani pod svoje krídla prevzala ďalšiu stovku lekární. Aktuálne spoločnosť čaká na súhlas antimonopolného úradu na pohltenie 25 lekární Maxfarm od spoločnosti Medea Holding. 

"Transakcia ešte nie je ukončená. Očakávame, že sa tak stane v dohľadnom čase. Plánujeme sa ďalej podieľať na konsolidácii poľského trhu. Konkrétne ďalšie akvizície či rast siete však závisí od aktuálnej ponuky a vývoja na trhu," hovorí pre HN hovorca Penta Investments Gabriel Tóth.

Úrad nie je proti
Finančníci tak naháňajú poľského hráča číslo jeden – sieť Pelion s približne 600 lekárňami. Poľsko pre Pentu predstavuje atraktívnu investičnú príležitosť s veľkým potenciálom rastu. Preto neustále zvyšuje svoj pôvodne 3-percentný podiel na lekárenskom trhu, ktorý je v Poľsku značne roztrieštený. 

"Úrad zistil, že všetky lekárne, nad ktorými získa kontrolu spoločnosť BRL Center-Polska, pôsobia na geograficky odlišných trhoch. Úrad preto súhlasí s koncentráciou, pretože tá nebude mať vplyv na konkurenčnú súťaž na miestnych trhoch," uvádza Úrad pre ochranu konkurencie a spotrebiteľa v tlačovom vyhlásení k tejto akvizícii. 

Penta tak získa pod kontrolu lekárne Maxfarm na Mazovsku, ktoré fungujú väčšinou v nemocniciach, obchodných centrách a na sídliskách. Na porovnanie, v Česku si vlani lekárenská sieť z koláča ukrajovala 30 percent a na Slovensku okolo 15 percent.

Chystajú sa do štvrtej krajiny
Dvojka na poľskom trhu, sieť Dr. Max, pritom dosiahla za rok 2014 tržby vo výške 200 miliónov eur. Jej zisk pred započítaním úrokov, daní a odpisov predstavoval 7 miliónov eur. 

Po vlaňajšej akvizícii stovky nových pobočiek plánovala finančná skupina zvýšiť tržby na 220 miliónov eur. Penta pritom so svojím reťazcom operuje i v Česku a na Slovensku. Dr.Max totiž aktuálne prevádzkuje vyše 900 lekární a denne obslúži viac ako 210-tisíc klientov. 

Veľké plány sa tým však nekončia. "Máme záujem rozvíjať sa najmä na poľskom, slovenskom a českom trhu. Do budúcnosti však zvažujeme, že by sme začali expandovať s brandom Dr.Max aj do iných krajín. V súčasnosti analyzujeme prostredie v krajinách strednej a východnej Európy," spresňuje Tóth. 

Finančná skupina zvažuje vstup do Chorvátska, Estónska či Litvy. "Presný časový horizont ešte nie je stanovený a žiadne konkrétne rokovania ohľadne kúpy lekární na týchto trhoch momentálne neprebiehajú," dodáva hovorca Penty. Tento rok by chcel Dr.Max prekročiť hranicu 1 000 lekární.

01 - Modified: 2024-03-14 18:47:28 - Feat.: - Title: Mali letieť lieky na chrípku, no príroda to zmenila. Skorá jar posilnila dopyt po ďalšom rade medikamentov 02 - Modified: 2024-03-07 18:12:29 - Feat.: - Title: Má závraty, ale nepomôže si, lebo liek, ktorý užíva, vypadol. V lekárňach je časť pultov prázdna 03 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 04 - Modified: 2023-12-08 12:21:05 - Feat.: - Title: "Grüß Gott, hier ist mein Rezept". Slováci hľadajú svoje lieky aj za hranicami 05 - Modified: 2023-11-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Covid opäť útočí. Ktorá nemocnica zaviedla povinné testovanie a zakázala návštevy?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:26