vlada_tasr_baumann
StoryEditor

Slováci sa môžu tešiť na nové miesta. Ficov kabinet dnes odklepol niekoľko miliónových stimulov (+prehľad)

02.03.2016, 14:47
Slovenská vláda dnes schválila poskytnutie štátnych stimulov piatich firmám, ktoré by do novej výroby alebo rozšírenie existujúcich kapacít mali investovať približne 225 miliónov eur a vytvoriť viac ako 1800 pracovných miest.

​Odborníci i médiá kritizovali niektoré projekty, o ktorých podpore ľavicový kabinet premiéra Roberta Fica rozhodol na svojej poslednej schôdzi pred sobotnými parlamentnými voľbami.

Najväčšia zo spomínaných investícií je plán spoločnosti Midia Agro z britskej skupiny Midia Group postaviť na Slovensku za 98 miliónov eur

Stimuly kritizovala Potravinárska komora Slovenska, podľa ktorej sú očakávané prínosy projektu nerealistické. "Na Slovensku pôsobí rad mliekarenských spoločností, ktorých výrobné kapacity sú nevyužité. Pre ekonomiku Slovenska by bolo efektívnejšie a férovejšie finančne podporiť tieto existujúce prevádzky s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti spracovania mlieka, než poskytnutím selektívnej štátnej pomoci vytvárať v mliekarenskom sektore neférovú konkurenciu," uviedla komora vo vyhlásení.

Minister hospodárstva Vazil Hudák na to reagoval, že o stimuly môže požiadať každá firma a že štát nerobí rozdiely medzi domácimi a zahraničnými podnikmi.

Slovenské médiá zase spochybnili hodnovernosť a know-how málo známej spoločnosti RKN Global Europe, ktorá sľúbila zamestnať na Slovensku viac ako 1200 ľudí pri výrobe  osobných dokladov, platobných kariet a systémov na overovanie pravosti dokladov. Investíciu v plánovanej výške 89,4 milióna eur.

Na adresu firmy RKN Global Europe sa nedávno vyjadril aj ich konkurent z "fachu" Giesecke & Devrient, ktorý sa v brandži pohybuje už roky, že spoločnosť RKN Global – jej konkurenta, s ktorým premiér Robert Fico podpísal v sobotu memorandum na vytvorenie 1 200 pracovných miest v Banskej Bystrici – nepozná.

Nových 325 miest v Nitre

Bratislavská firma Midia Agro, s. r. o., žiada investičnú pomoc vo výške 18,5 milióna eur na vybudovanie nového podniku na výrobu detskej mliečnej výživy, v katastrálnom území obce Čab v okrese Nitra. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý na svojom dnešnom rokovaní schválil vládny kabinet.

Realizácia investičného zámeru s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 98 miliónov eur je rozložená na obdobie rokov 2016 až 2018. "V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roka 2018 vytvorí 325 nových pracovných miest," priblížilo ministerstvo hospodárstva.

Spoločnosť požaduje poskytnutie investičnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok vo výške 16,5 milióna eur a vo forme úľavy na dani z príjmu v hodnote 2 milióny eur.

Na východ mieri vyše miliónová pomoc

Michalovská Syráreň Bel Slovensko, a. s., dostane od štátu investičnú pomoc 1,4 milióna eur na rozšírenie výrobnej kapacity. Ide o 450.000 eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný majetok a 950.000 eur ako úľava na dani z príjmu. Návrh Ministerstva hospodárstva (MH) SR dnes prerokovala a schválila vláda.

Realizácia investičného zámeru, teda rozšírenie výroby v existujúcom podniku s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 4,25 milióna eur je rozložená na roky 2016 až 2017. "V priamej súvislosti so zámerom sa do konca roku 2016 vytvorí 50 nových pracovných miest," spresnil rezort hospodárstva.

Stimuly a úľavy na dani opäť v Nitre

Galantská firma Jasplastik-SK, s. r. o., požiadala štát o poskytnutie investičnej pomoci v hodnote 3,9 milióna eur na rozšírenie výrobných kapacít v novej prevádzke v lokalite Nitra - Mlynárce. Vyplýva to z investičného zámeru Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes na svojej schôdzi odobril vládny kabinet.

Investičnú pomoc žiada spoločnosť jednak vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok vo výške 1,5 milióna eur a jednak vo forme úľavy na dani z príjmu v hodnote 2,4 milióna eur. "Pôjde o rozšírenie podniku o nové, doplňujúce výrobky, o zásadnú zmenu výrobného programu existujúceho podniku," priblížil rezort hospodárstva.

Realizácia investičného zámeru s investičnými nákladmi 17,6 milióna eur sa má realizovať v rokoch 2016 až 2018, pričom v priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roka 2017 vytvorí 140 nových pracovných miest.

Sučany sa dočkajú desiatky nových miest

Investičnú pomoc na rozšírenie podniku na výrobu automobilových súčiastok a komponentov v Sučanoch, a to vo výške 1,53 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu, žiada spoločnosť Mar SK. Vyplýva to z návrhu ministerstva hospodárstva (MH), ktorý dnes schválila vláda SR.

"Cieľom investičného zámeru je rozšírenie existujúceho podniku o výrobu ložísk a nábojov kolies tretej generácie," priblížil rezort hospodárstva. Realizáciou investičného zámeru s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 15,35 milióna eur sa má vytvoriť 67 nových pracovných miest.

Kontroverzná RKN Global dostane 18 miliónov eur

Banskobystrická firma RKN Global Europe, s. r. o., získala investičnú pomoc 18 miliónov eur, z toho 10 miliónov eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok a 8 miliónov eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes schválila vláda SR.

Investičná pomoc sa má poskytnúť na podporu výstavby nového závodu - na vytvorenie odvetvia chránenej tlače v SR, teda na výrobu biometrických identifikačných dokladov a kariet platobných systémov, v lokalite mesta Banská Bystrica, v časti Šalková.

Realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi vo výške 89,40 milióna eur je podľa MH SR naplánovaná na tento rok, pričom v priamej súvislosti so zámerom sa do konca roka 2018 vytvorí 1238 nových pracovných miest. 

RKN Global Europe, s. r. o., Banská Bystrica eviduje základné imanie vo výške 25.000 eur. Predmetom jej činnosti sú okrem iného počítačové služby, služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov, polygrafická výroba, sadzba a konečná úprava tlačovín. Jej jediným spoločníkom je dubajská firma RKN Global DW-LLC.

01 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 02 - Modified: 2023-09-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Nakreslime pravidlá, nie ekonomiku 03 - Modified: 2023-09-03 13:59:01 - Feat.: - Title: Nemecko Slovensku v raste príliš nepomôže 04 - Modified: 2022-09-25 17:37:11 - Feat.: - Title: Miliónová investícia v Košiciach: Švajčiari chcú polovicu od štátu, veľkú väčšinu dajú na platy 05 - Modified: 2022-09-08 06:56:26 - Feat.: - Title: Ako bude vyzerať vodíková budúcnosť Slovenska? Sulíkov exrezort odhaľuje karty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:11