StoryEditor

So Šarapovovou končíme, oznámila Nike. Tenistka príde kvôli dopingu o milióny

08.03.2016, 09:43
Autor:
FinWebFinWeb
Tenisová hviezda Maria Šarapovová prišla o štedrého sponzora.

Kontrakt s ňou ukončil v reakcii na pozitívny dopingový test najväčší svetový výrobca športových potrieb Nike. Ruska môže prísť aj o ďalšie príjmy, ktoré tenisom získala, píše iDnes.cz.

Šarapovová, ktorá je jednou z najlepších ruských i svetových tenistiek, neprešla dopingovým testom na Australian Open. Na tlačovej konferencii sa ospravedlnila a uviedla, že tento rok zakázanú látku meldonium užíva už desať rokov zo zdravotných dôvodov.

Aféra okolo ruskej športovkyne sa ponesie nielen v rovine etiky a reputácie, ale ukrojí najbohatšej športovkyne sveta aj z príjmov. Sponzori sú na podobné kauzy citliví, na pozitívny dopingový nález už zareagovala firma Nike vypovedaním zmluvy so Šarapovovou.

Tenistka je podľa rebríčka magazínu Forbes najbohatšou športovkyňou sveta s príjmami 29,7 milióna dolárov v roku 2015. Dvadsaťtri percent jej príjmov tvoria tenisové výhry, zvyšok k nej prúdi formou marketingovej podpory od firiem ako je Avon, Nike, Tag Heuer International či Evian.

Spravodajský portál Bloomberg uviedol, že pozitívny doping môže aktuálne siedmu najlepšiu tenistku sveta pripraviť o 298 tisíc dolárov z januárovej výhry na Australian Open a zo spotu, ktorý sa má vysielať na tohtoročnej olympiáde v Riu.

"Sme zarmútení a zaskočení správami o Marie Šarapovovej," reagoval hovorca spoločnosti Nike Kejuan Wilkins, ktorá s tenistkou spolupracovala viac ako desať rokov. "Kým vyšetrovanie pokračuje, rozhodli sme sa ukončiť náš vzťahu. Situáciu budeme sledovať," dodal.

Šarapovová s Nike v roku 2010 predĺžila na osem rokov kontrakt za 70 miliónov dolárov. Sponzorská zmluva zahŕňa okrem iného sériu oblečenia s dizajnom od Šarapovovej.

Výhru 298 tisíc dolárov získala Šarapovová na tohtoročný Australian Open, kde vo štvrťfinále podľahla Serene Williamsovej. Podľa pravidiel Medzinárodnej tenisovej federácie vedie pozitívny dopingový test automaticky k strate získaných výsledkov, ale zároveň tiež peňažných výhier, medailí, titulov. Dopad môže mať aféra aj na zhoršenie bodového hodnotenia vo svetovom rebríčku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 02:51