Bankovky
StoryEditor

Eurobanka prekvapivo zrazila úroky na nulu, prídu k nám ešte lacnejšie peniaze

10.03.2016, 13:16

Do európskej ekonomiky budú prúdiť ďalšie lacné peniaze. Rozhodla Európska centrálna banka, ktorá prekvapivo znížila základnú refinančnú úrokovú sadzbu na nulu z 0,05 percenta. Navyše banka poslala depozitné úrokové sadzby hlbšie do mínusu na -0,40 percenta. Keď je táto sadzba záporná, banky v podstate platia centrálnej banke za to, že si u nej uložia peniaze.

"ECB siahla po silnejšom kalibri: Európska centrálna banka znížila všetky tri základné sadzby, pritom sa očakávalo zníženie len u depozitnej sadzby," hovorí vo svojom komentári hlavný menový stratég Saxo Bank John Hardy.

Centrálna banka tiež zvýšila objem nákupov dlhopisov na 80 miliárd eur za mesiac z pôvodných 60 miliárd. To bude znamenať, že na trh bude pumpovať ešte viac lacných peňazí. Napokon banka vo Frankfurte rozšírila aj spektrum dlhopisov, ktoré bude vypumpovať o nebankové firemné.

Banka jednoznačne prekvapila

Banka jednoznačne prekvapila analytikov a trhy, ktorý neočakávali pokles základnej úrokovej sadzby a predpovedali miernejší nárast výkupov dlhopisov na 75 miliárd eur. Euro zareagovalo na toto rozhodnutie prudkým oslabením voči doláru, keď spadlo o 1,2 percenta na 1,0856.

Ako dodáva Hardy, tak ešte stále sa nehovorí o kľúčovom kroku, a to o možnosti zamerať sa nákupy aktív tam, kde je to najpotrebnejšie, teda na periférie eurozóny. Napriek tomu sú aktuálne zmeny citeľne silnejšie, ako trh očakával. Ukazuje sa, že ECB sa, po skúsenostiach z decembra, snaží znovu získať naštrbenú dôveru. Následkom už sú tlaky na oslabenie eura.

Akcie reagovali

Európske akcie v reakcii na uvoľnenie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) vzrástli, euro naopak oslabilo. ECB navýšila program nákupu dlhopisov a znížila depozitnú sadzbu. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

ECB síce podľa očakávania v boji dlhodobo nízkou infláciou a v snahe o podporu ekonomiky ešte viac uvoľnila svoju menovú politiku. Jej opatrenia sú však rozsiahlejšie, než predpokladali experti.

ECB znížila inflačné aj konjunkturálne prognózy

ECB zhoršila svoje makroekonomické prognózy pre eurozónu. Nové predpovede už mali členovia Rady guvernérov k dispozícii, keď dnes rozhodli o ďalšom uvoľnení menovej politiky. Prognózy predložil šéf ECB Mario Draghi v rámci svojej tlačovej konferencie po skončení zasadnutia Rady guvernérov.

Banka znížila svoju inflačnú prognózu pre tento rok na 0,1 % z 1 %. V roku 2017 počítajú strážcovia európskej meny s nárastom spotrebiteľských cien o 1,3 % namiesto 1,6 %. ECB po prvý raz zverejnila aj predpoveď pre rok 2018, v ktorom počíta so zvýšením cien o 1,6 %. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

01 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 02 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 05 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:10