Grafity v BrazíliiTASR/AP
StoryEditor

Korupčný škandál núti brazílsky Petrobras radikálne šetriť. Prepustí tisíce ľudí

18.03.2016, 10:23
Autor:
FinWebFinWeb
Brazílska štátna ropná spoločnosť Petrobras plánuje znížiť počet zamestnancov až o 12 tisíc, teda o pätnásť percent. Firma sa v poslednej dobe dostala do centra korupčného škandálu, ktorý zasahuje do najvyšších poschodí brazílskej politickej scény.

Spoločnosť chce tiež do konca roka predať majetok za 15 miliárd dolárov, aby mala na splácanie dlhu a nemusela ďalej obmedzovať investície.

Plán obmedzenia počtu zamestnancov má byť založený na dobrovoľných odchodoch. Petrobras by mal znižovanie počtu pracovných síl oznámiť do polovice roka spolu so strednodobým podnikateľským plánom do roku 2020, napísal brazílsky denník Estado de S. Paulo. Tlačová kancelária firmy ale oznámila, že zatiaľ žiadne rozhodnutie v tomto smere nepadlo, píše iDnes.cz.

Šetrenie začalo už dávnejšie

Petrobras v minulom desaťročí oznámil nálezy jedných z najväčších podmorských zdrojov ropy na svete, odvtedy však firmu prenasledujú problémy. Podnik sa zaplietol do nelegálnych cenových dohôd a je ústredným objektom vyšetrovania rozsiahleho škandálu okolo spletitých úplatkárskych praktík.

Spoločnosť už v januári oznámila, že zruší 20 percent pracovných miest v manažmente a ušetrí tým približne 1,8 miliardy realov (400 miliónov eur) ročne. Tiež oznámila, že chce do konca roka chce predať majetok za 15 miliárd dolárov, aby mala na splácanie dlhu a nemusela ďalej obmedzovať investície.

Švajčiarsko vráti Brazílii mrazené miliardy

Švajčiarsko vráti Brazílii ďalších 70 miliónov dolárov (62 miliónov eur), ktoré zmrazilo počas vyšetrovania údajnej korupcie v brazílskej štátnej energetickej skupine Petrobras. Uviedol to vo štvrtok podľa agentúry Reuters úrad švajčiarskeho generálneho prokurátora. Už vlani sa podobne vrátilo viac ako 120 miliónov dolárov.

Peniaze získajú späť ľudia, ktorí počas škandálu utrpeli straty, stojí tiež vo vyhlásení.

Korupčný škandál v štátnej ropnej spoločnosti Petrobras je považovaný za vôbec najväčší prípad korupcie v dejinách Brazílie. Obvinenia z úplatkov vyvolalo protesty po celej krajine a vlnu nevôle proti prezidentke Dilma Rousseffová.

Stovky podozrivých bankových stykov

Vyšetrovatelia vo Švajčiarsku dostali od roku 2014 informácie o približne 340 podozrivých bankových stykoch, zahájili šesť desiatok vyšetrovaní a zmrazili majetok v celkovej hodnote okolo 800 miliónov dolárov (707 miliónov eur). To je dvojnásobok sumy, než akú švajčiarske úrady oznámili pôvodne.

Švajčiarske úrady si v rámci vyšetrovania vyžiadali dokumenty súvisiace s viac ako tisíckou bankových účtov z viac ako 40 bankových inštitúcií, uviedol tiež úrad švajčiarskeho generálneho prokurátora Michaela Lauber.

Lauber sa vo štvrtok v Berne zišiel so svojím brazílskym náprotivkom Rodrigo Janota s cieľom naplánovať spoločné vyšetrovanie.

01 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 05 - Modified: 2024-04-12 15:34:47 - Feat.: - Title: Ropa zdražuje, napätie na Blízkom východe prevažuje nad obavami z vývoja sadzieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:48