LietadloREUTERS
StoryEditor

Aerolínie bojujú proti výrobcom leteckých motorov (+prehľad trhov)

IATA, združenie leteckých prepravcov, poslalo minulý týždeň list Európskej komisii, v ktorom sa sťažuje na protitrhové praktity u výrobcov leteckej techniky, ktoré súvisia s údržbou lietadiel. Aerolínie tvrdia, že ich výrobcovia leteckých motorov ako Rolls Royce alebo Safran nútia používať len ich originálne predražené náhradné diely.

Rastúce náklady na údržbu lietadiel boli v ostatnom čase pravidelne kritizované firmami ako British Airways, Air France, Ryanair či Lufthansa. Okrem iného kritizovali skutočnosť, že výrobcovia motorov a ďalších podporných systémov zadržujú a neposkytujú informácie ako robiť opravy a údržby tretím stranám. Od Európskej komisie žiadajú, aby presne stanovila, čo môžu výrobcovia súčastí lietadla označiť ako intelektuálne vlastníctvo, čo by otvorilo trh údržby pre väčšiu konkurenciu a tlačilo nadol ceny.

Výrobcovia dielcov sa spoliehajú na lukratívny trh údržby na zlepšenie si svojich ziskov. Ich stratégia je postavená veľakrát tak, že predávajú nové letecké motory so stratou a toto si kompenzujú práve exkluzívnymi dlhodobými kontraktmi ich údržby. Týchto sa nebudú chcieť vzdať vzhľadom k tomu, že letecká doprava prudko expanduje a počet lietadiel, ktorým bude potrebné robiť údržbu rastie. Veľkosť trhu by sa mala zvýšiť zo súčasných 60 na 80 miliárd dolárov v roku 2025.

Prehľad trhov:

Akciové trhy
Akciové trhy v Európe zatvorili v stredu zmiešane, keď investori reagovali na obnovenie poklesu cien komodít. Hlavné európske indexy sa tak snažili o korekciu po utorňajšom prepade spôsobenom teroristickými útokmi v Bruseli. Na vývoj na komoditných trhoch reagovala ešte výraznejšie Wall Street. Americké akcie na čele s energetickým sektorom oslabili, pričom dodatočným tlakom bol aj pokles ceny americkej ropy WTI pod psychologickú hranicu 40 dolárov.

Dlhopisové trhy
Európske vládne dlhopisy zatvorili zmiešane. Výnosy silných ekonomík na čele s Nemeckom mierne oslabili, keď investori v neistom sentimente na trhoch vyčkávajú na zintenzívnenie nákupného programu ECB. Ceny amerických vládnych dlhopisov rástli po tom, čo investori reagovali na negatívnu náladu na akciových trhoch, pričom v popredí ostávala aj trauma z teroristických útokov v Belgicku.

Komoditné trhy
Zlato včera stratilo asi dve percentá. Prudký prepad ceny žltého kovu spôsobil silný americký dolár, ktorý podporil jastrabí slovník členov Fedu. Nedarilo sa ani cenám ropy, ktoré včera oslabili o vyše tri percentá, keď americké makrodáta poukázali na nárast zásob ropy, ktorý bol trojnásobne väčší ako očakával konsenzus analytikov trhu. Americká ropa WTI klesla pod psychologickú hladinu 40 dolárov za barel, pričom európsky ropný benchmark Brent sa nad touto hladinou tesne udržal.

Devízové trhy
Dolár voči košu svetových mien vrátane eura včera posilnil na svoje týždenné maximum, k čomu mu dopomohli jastrabie slová členov Fedu. Podľa slov Patricka Harkera by Fed mal dokonca zvážiť zvýšenie sadzieb už budúci mesiac, ak americká ekonomika bude vykazovať pokračujúce zlepšenia. Euro voči doláru tak kleslo na 111,8 dolárového centu.

01 - Modified: 2024-04-17 16:57:31 - Feat.: - Title: Ryanair očakáva, že Boeing mu dodá 40 lietadiel do polovice júla 02 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 03 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien 04 - Modified: 2024-03-06 08:58:14 - Feat.: - Title: Rusi sa tlačia vpred nebezpečnou taktikou. Ukrajinské línie kropia ničivé bomby, ktoré prerazia aj do bunkrov 05 - Modified: 2024-03-04 11:19:37 - Feat.: - Title: Ukrajina očakáva okrídlenú primadonu. F-16 však môže byť bez údržby prekliatím
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:22